Ciasteczka pomarańczowe z orzechami pekan

    Ciasteczka pomarańczowe z orzechami pekan

    2polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie ciasteczka możemy upiec tuż przed podaniem, nawet jeśli zależy nam, żeby przed przyjściem gości nie zrobić bałaganu w kuchni. Ciasto przygotowujemy wcześniej, nadajemy mu kształt walca i chowamy do lodówki. W odpowiedniej chwili wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy w plastry, dekorujemy orzechami pekan i pieczemy.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciasteczka

    • 55 g mąki razowej
    • 55 g mąki białej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 85 g jasnego brązowego cukru
    • 55 g mąki ryżowej
    • 30 g orzechów pekan, posiekanych
    • starta skórka z 1 pomarańczy
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duże jajko
    • 24 połówki orzechów pekan, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać w misce mąkę pszenną i razową, cukier, mąkę ryżową, posiekane orzechy pekan oraz skórkę z pomarańczy.
    2. W małej misce ubić widelcem jajko z olejem i dodać do suchych składników w drugiej misce. Mieszać widelcem, aż powstanie ciasto.
    3. Ugniatać ciasto bardzo delikatnie na oprószonym mąką blacie, dopóki nie zrobi się gładkie, a potem uformować z niego cienki, przypominający parówkę walec długości 30 cm. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki (można je tam przechowywać nawet 2–3 dni).
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozpakować ciasto z folii i w razie potrzeby ponownie uformować równy walec.
    5. Pokroić go ostrym nożem w poprzek na 24 plasterki. Rozłożyć je w odpowiednich odstępach na 2 dużych blachach do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Na wierzchu każdego plasterka umieścić połówkę orzecha pekan, wciskając go lekko w ciasto.
    6. Piec około 10 minut, aż będą twarde w dotyku i jasnozłote. Przenieść je na druciany ruszt, żeby całkowicie wystygły. Ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce do 5 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inna propozycja

    Migdałowe ciasteczka z polenty Wymieszać 55 g polenty błyskawicznej z 85 g cukru pudru, 115 g mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Ucierać 55 g masła z mączną mieszanką, aż upodobni się do bułki tartej. Dodać ubite duże jajko z ½ łyżeczki czystej esencji migdałowej i wymieszać, żeby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, tak jak w przepisie głównym. Przed pieczeniem posypać plasterki ciasta 30 g płatków migdałowych.

    Punkty dla zdrowia

    • Orzechy pekan, podobnie jak inne, są bogate w tłuszcz, ale tylko niewielką jego część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, większość stanowią kwasy wielonienasycone. Orzechy pekan dostarczają również dużo witaminy E. * • Olej słonecznikowy należy do najpowszechniej używanych olejów roślinnych. Ma łagodny smak, dobrze też smakuje w wypiekach, dodany zamiast tłuszczów złożonych z nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak masło. Jest szczególnie dobrym źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w oleju słonecznikowym, są bardziej podatne na jełczenie niż nasycone, ale zawarta w nich witamina E pomaga zatrzymać proces rozpadu oleju.

    1 porcja (herbatnik) zawiera

    Dobre źródło witaminy E. Dość dobre źródło miedzi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis