Ciabatta z fetą i pieczonymi warzywami

    Ciabatta z fetą i pieczonymi warzywami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciabatta w stylu pizzy z mnóstwem kolorowych warzyw. W czasie pieczenia warzyw chleb nasiąka aromatycznymi sokami — jego miąższ jest wilgotny, a skórka chrupiąca. Masz ochotę na więcej warzyw? Podawaj to danie z sałatą z warzyw liściastych.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 duża ciabatta, częściowo upieczona
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżka rozmarynu, posiekanego
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 bakłażan, w cienkich plasterkach
    • 1 łyżka jabłkowego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 6 cebulek dymek, drobno pokrojonych
    • 1 czerwona papryka, pokrojona
    • 1 żółta papryka, pokrojona
    • szczypta pokruszonych suszonych papryczek chili
    • 100 g sera feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Ściąć wypukły wierzch ciabatty, aby można ją było równo położyć i przekroić poziomo na połowy.
    2. Wymieszać w dużym naczyniu pomidory, przecier pomidorowy i połowę czosnku. Posmarować ciabattę tą mieszaniną po przeciętej stronie. W tym samym naczyniu wymieszać resztę czosnku, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego i oliwę.
    3. Ułożyć plastry bakłażana na blasze i posmarować niewielką ilością oliwy z ziołami. Odwrócić, posmarować drugą stronę plastrów — w sumie powinniśmy na to zużyć trzecią część oliwy. Piec 3 minuty, aż plastry zaczną mięknąć. Przewrócić na drugą stronę, piec kolejne 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i przykręcić gaz - piekarnik powinien mieć temperaturę 220°C.
    4. Wymieszać ocet jabłkowy i cukier z resztą oliwy. Dokładnie wymieszać sos z dymką, czerwoną i żółtą papryką oraz chili i pieprzem do smaku.
    5. Połowę warzyw nałożyć na kromki ciabatty, przykryć plastrami bakłażana, a na wierzch nałożyć pozostałą połowę warzyw. Skropić oliwąz ziołami.
    6. Ułożyć kanapki na tej samej blasze, na której piekł się bakłażan. Piec 15 minut.
    7. Nałożyć fetę na wierzch kanapek, docisnąć lekko widelcem i piec jeszcze 10-15 minut, aż ser i warzywa się zrumienią. Pokroić obie kanapki na ćwiartki i podawać po 2 na porcję.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis