Chowder z kurczaka i ziemniaków

    Chowder z kurczaka i ziemniaków

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta zupa powinna zasmakować wszystkim członkom rodziny. Podajmy ją na sobotnio-niedzielny obiad, z bardzo dużą ilością chrupiącego chleba i świeżymi owocami na deser.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 plastry chudego wędzonego boczku bez skóry, drobno posiekane
    • 1 udko kurczaka, bez skóry (ok. 140 g)
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 750 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowego
    • liście z 4 gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki liści suszonego
    • 300 ml półtłustego mleka
    • sól i pieprz
    • posiekana natka pietruszki lub mieszanka posiekanej natki pietruszki i liści świeżego tymianku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Podgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić boczek, udko kurczaka oraz cebulę i smażyć je na małym ogniu 3 minuty. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając składniki i raz obracając udko na drugą stronę. Mięso powinno się lekko przyrumienić.
    2. Dodać ziemniaki i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Wlać wywar do rondla, a potem dodać tymianek i sól oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić jego zawartość 30 minut.
    3. Przełożyć udko kurczaka na talerz łyżką cedzakową. Oddzielić mięso od kości i posiekać. Wyrzucić kości. Włożyć kawałki kurczaka z powrotem do rondla z zupą. Wlać mleko i delikatnie podgrzać zupę, ale nie doprowadzać jej do wrzenia.
    4. Wlać zupę do misek i przybrać posiekaną natką pietruszki lub natką i liśćmi tymianku. Natychmiast podawać.

    Inne propozycje

    Można przetrzeć zupę w mikserze lub robocie kuchennym przed podgrzaniem jej w punkcie trzecim. * Czosnek smakuje wybornie w zupach ziemniaczanych, dlatego warto razem z ziemniakami dodać 2–3 posiekane ząbki czosnku. * Razem z tymiankiem lub zamiast niego można również dodać do zupy szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. * Zawartość witaminy C i żelaza zwiększy dodanie rukwi wodnej. Dodać 75 g gałązek rukwi i sok z cytryny razem z posiekanym ugotowanym mięsem kurczaka i przetrzeć zupę. Wlać o 150 ml mleka więcej. Ponownie podgrzać zupę i podać ją w miskach, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany o niskiej zawartości tłuszczu. * Zupa z warzyw zimowych Użyć 800 g pokrojonych w kostkę i wymieszanych porów (ich białych i jasnozielonych części), marchewki i brukwi zamiast cebuli i ziemniaków. Posiekać zielone części porów i dodać je do zupy razem z mlekiem pod koniec gotowania.

    Punkty dla zdrowia

    • Ziemniaki mają niezasłużoną opinię produktu tuczącego. W rzeczywistości zawierają bardzo dużo węglowodanów złożonych i mało tłuszczu, co sprawia, że są pożywne, mimo niezbyt wysokiej kaloryczności. Dostarczają również dość dużych ilości witaminy C oraz potasu i sporej ilości błonnika. • Cebula zawiera fitosubstancję, zwaną alicyną, która pomaga zmniejszyć ryzyko raka oraz tworzenia się zakrzepów, dzięki czemu zapobiega chorobom naczyń wieńcowych i serca.

    1 porcja zawiera

    Dobre źródło wapnia, potasu, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy C. Dość dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny, witaminy B₂ oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis