Chowder z kurczaka i kukurydzy

    Chowder z kurczaka i kukurydzy

    Zapisz do ulubionych
    43min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pożywna zupa mimo śmietankowej konsystencji nie zawiera śmietany. Przyrządzona z gotowanego mięsa kurczaka, świeżych ziemniaków oraz kukurydzy cukrowej i przybrana opiekanym chudym boczkiem jest dostatecznie pożywna, aby nadawać się na lekkie danie obiadowe podawane z chrupiącym chlebem.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 3 świeże kolby kukurydzy
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ziemniaki (ok. 300 g), pokrojone w kostkę
    • 500 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowego wyrobu
    • 500 ml chudego mleka
    • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka bez skóry, drobno posiekanego
    • 2 łyżeczki świeżego estragonu, posiekanego
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 2 plasterki wędzonego chudego boczku
    • listki świeżego estragonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 28min.  ›  Gotowe w: 43min. 

    1. Obrać kukurydzę z liści i włókien. Trzymając każdą kolbę pionowo na desce do krojenia, odciąć ziarna. Powinno ich być 225–250 g. Odłożyć je.
    2. Rozgrzać olej słonecznikowy w dużym rondlu, dodać cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, aż zmięknie, ale się nie przyrumieni. Wrzucić do rondla ziemniaki oraz ziarna kukurydzy i smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wywar z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić, często mieszając, aż ziemniaki zmiękną.
    3. Wlać do rondla mleko i wrzucić 3/4 kurczaka oraz posiekany estragon. Przyprawić. Gotować, mieszając, kolejne 2–3 minuty.
    4. Wlać połowę mieszanki do robota kuchennego i grubo zmielić. Przelać z powrotem do rondla. Wrzucić resztę mięsa i wymieszać. Postawić naczynie na małym ogniu, aby ogrzać chowder.
    5. Opiekać plasterki boczku, aż zaczną się przyrumieniać. Osuszyć boczek na papierowym ręczniku, a potem drobno posiekać.
    6. Nalać chowder łyżką wazową do misek, posypać zupę boczkiem oraz odrobiną liści estragonu i podać.

    Inne propozycje

    Kremowy rosół z kurczaka z pieczarkami. Zamiast kukurydzy i ziemniaków należy użyć 100 g drobno posiekanych pieczarek. Po 5 minutach gotowania pieczarek dodać łyżkę madery i pozwolić, by większość wina wyparowała przed wlaniem wywaru. Rozmieszać dokładnie czubatą łyżkę mąki pszennej z niewielką ilością mleka, a następnie dodać resztę mleka i wlać do rondla z kurczakiem i estragonem. Gotować, mieszając, aż zupa zgęstnieje.

    Punkty dla zdrowia

    • Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i wielu witamin z grupy B. Do gotowania należy używać mleka chudego bądź półtłustego. * • Kukurydza jest dość dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga ustabilizować stężenie cukru we krwi. * • Boczek dostarcza żelaza oraz witaminy B₁ niezbędnych do utrzymania zdrowego układu nerwowego. Aby ograniczyć zawartość soli, należy użyć małej ilości chudego boczku.

    1 porcja zawiera

    Dobre źródło wapnia, witaminy B₆ oraz witaminy E. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, niacyny, potasu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy B₁₂ i witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis