Chłodnik z melona z krewetkami i awokado

    Chłodnik z melona z krewetkami i awokado

    Zapisz do ulubionych
    2godz.27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupy ze świeżych owoców można przygotowywać wcześniej — w gorący letni dzień każdy chętnie sięgnie po taki chłodny, odświeżający posiłek.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2 świeże ogórki
    • 2 melony
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 20 g obranych, ugotowanych dużych krewetek (lub rozmrożonych)
    • 1 dojrzałe awokado
    • DO PRZYBRANIA
    • listki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.25min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 2godz.27min. 

    1. Obrać ogórki i przeciąć w poprzek na połowy. Każdą połówkę przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką gniazda nasienne. Grubo posiekać miąższ, wrzucić do garnka z lekko posolonym wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Odcedzić na sitku, przelać zimną bieżącą wodą.
    2. Przekroić melony na połowy, usunąć pestki. Wybrać miąższ łyżkąi nałożyć do miski malaksera. Dodać ogórki, sok cytrynowy i posiekaną miętę, a następnie zmiksować. Przełożyć masę do naczynia. Wlać do malaksera 200 ml wody, krótko miksować na wysokich obrotach, żeby zebrać resztki masy z brzegów miski i dolać do masy z melonów i ogórków.
    3. Dodać krewetki do masy i przyprawić lekko świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chłodzić w lodówce co najmniej 1½ godziny (do 12 godzin).
    4. Tuż przed podaniem obrać awokado, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przybrać pociętymi listkami mięty, jeśli trzeba — dodać jeszcze nieco pieprzu.

    Inne propozycje

    • Można przygotować tę zupę w wersji wegetariańskiej - zrezygnować z krewetek i dodać trochę więcej awokado.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis