Chlebek porzeczkowy

    Chlebek porzeczkowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży bochenek (około 12 kromek)

    • 340 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 100 g jasnego brązowego cukru
    • 150 g czarnych porzeczek
    • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 150 ml soku z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować tłuszczem i wyłożyć folią formę na jednokilogramowy chleb. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski, a potem wcierać w nie masło końcami palców, aż mieszanka upodobni się do drobno tartej bułki. Wsypać cukier i zrobić wgłębienie na środku mąki.
    2. Wrzucić do zagłębienia porzeczki oraz miętę i wlać sok z pomarańczy. Powoli i dokładnie wymieszać suche składniki z sokiem oraz owocami. Mieszanka powinna być miękka, więc w razie potrzeby dolać 1–2 łyżki soku z pomarańczy.
    3. Przenieść ciasto do przygotowanej formy i wygładzić jego powierzchnię. Piec około 1¼ godziny, aż urośnie, przyrumieni się i stwardnieje. Jeżeli po około 50 minutach ciasto wydaje się zbyt mocno przyrumienione, przykryć go luźno folią aluminiową.
    4. Pozwolić, by chlebek lekko ostygł w formie, a po 5 minutach studzenia wyłożyć na metalową kratkę. Najlepiej podać go nazajutrz. Chlebek można przechowywać do 3 dni w szczelnej puszce.

    Inne propozycje

    Upiec chlebek borówkowy, zastępując porzeczki świeżymi czarnymi borówkami. * Chlebek żurawinowy z orzechami pekan Zastąpić czarne porzeczki grubo posiekanymi świeżymi żurawinami. Zamiast mięty użyć ½ łyżeczki cynamonu, przesiewając go z mąką, a razem z cukrem dodać 100 g orzechów pekan.

    Punkty dla zdrowia

    • Czarne porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C – zawierają jej 4 razy więcej niż ta sama wagowo ilość pomarańczy. Dostarczają również dość dużej ilości potasu i są bogate w fitosubstancje, nazywane bioflawonoidami, które chronią przed chorobami serca. * • Zawarte w olejkach eterycznych roślin mentol, menton oraz octan mentylu, którym mięta zawdzięcza charakterystyczny smak, mają – jak się uważa – silne właściwości antyseptyczne. Naturopaci przepisują swoim pacjentom miętę, aby pomóc złagodzić bóle zębów, wywołane stresem bóle głowy oraz kłopoty trawienne.

    1 kromka zawiera

    Dobre źródło witaminy C. Dość dobre źródło potasu i witaminy B₁.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis