Chlebek cynamonowo-rodzynkowy

    Chlebek cynamonowo-rodzynkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 16 kromek)

    • 450 g chlebowej mąki razowej
    • 1½ łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 7 g suszonych drożdży
    • 115 g rodzynek
    • 45 g cukru pudru
    • 55 g masła
    • 240 ml półtłustego mleka plus łyżka do posmarowania
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Posmarować masłem i lekko oprószyć mąką kilogramową formę do pieczenia chleba. Przesiać mąkę, sól i cynamon do dużej miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać drożdże, rodzynki i cukier. Wymieszać i zrobić zagłębienie w mące.
    2. Podgrzać masło i mleko w rondelku na małym ogniu, aż masło się roztopi, a płyn będzie letni. Wlać do zagłębienia w mące i dodać roztrzepane jajko. Starannie wyrobić miękkie ciasto.
    3. Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Uformować bochenek i włożyć go do przygotowanej foremki. Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem bądź czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
    4. Zanim ciasto całkowicie wyrośnie, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bochenek i posmarować go mlekiem. Piec około 30 minut, aż chleb wyjęty z formy i pukany w spód wyda głuchy odgłos. Jeżeli pod koniec pieczenia bochenek za mocno się rumieni, przykryć folią aluminiową.
    5. Wyłożyć chleb na metalową kratkę i pozostawić na niej do ostygnięcia. Zawinięty w folię, można przechowywać 2–3 dni.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Inne propozycje

    Bułeczki klonowo-orzechowe z Chelsea Nie dodawać rodzynek i po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na kwadrat o boku 23 cm. Utrzeć 30 g miękkiego masła z 4 łyżkami syropu klonowego i posmarować nim ciasto. Posypać 100 g drobno posiekanych suszonych daktyli i 50 g posiekanych orzechów pekan. Zwinąć ciasto w roladę i pokroić na 9 plasterków. Ułożyć przekrojoną stroną w dół (w 3 rzędach na nasmarowanej masłem kwadratowej formie o boku 18 cm. Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby wyrosły. Posmarować mlekiem i posypać 2 łyżeczkami brązowego cukru. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, aż dobrze wyrosną i lekko się przyrumienią. Wyłożyć bułeczki na metalową kratkę, żeby ostygły. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

    Punkty dla zdrowia

    • Mleko półtłuste i jajko wzbogacają chleb w dodatkowe białko i inne substancje odżywcze. * • Suszone owoce, takie jak rodzynki, stanowią skoncentrowane źródło energii. Rodzynki są również dość dobrym źródłem błonnika i potasu.

    1 kromka zawiera

    Dobre źródło selenu. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis