Chlebek cynamonowo-rodzynkowy

    Chlebek cynamonowo-rodzynkowy

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 16 kromek)

    • 450 g chlebowej mąki razowej
    • 1½ łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 7 g suszonych drożdży
    • 115 g rodzynek
    • 45 g cukru pudru
    • 55 g masła
    • 240 ml półtłustego mleka plus łyżka do posmarowania
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Posmarować masłem i lekko oprószyć mąką kilogramową formę do pieczenia chleba. Przesiać mąkę, sól i cynamon do dużej miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać drożdże, rodzynki i cukier. Wymieszać i zrobić zagłębienie w mące.
    2. Podgrzać masło i mleko w rondelku na małym ogniu, aż masło się roztopi, a płyn będzie letni. Wlać do zagłębienia w mące i dodać roztrzepane jajko. Starannie wyrobić miękkie ciasto.
    3. Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Uformować bochenek i włożyć go do przygotowanej foremki. Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem bądź czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
    4. Zanim ciasto całkowicie wyrośnie, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bochenek i posmarować go mlekiem. Piec około 30 minut, aż chleb wyjęty z formy i pukany w spód wyda głuchy odgłos. Jeżeli pod koniec pieczenia bochenek za mocno się rumieni, przykryć folią aluminiową.
    5. Wyłożyć chleb na metalową kratkę i pozostawić na niej do ostygnięcia. Zawinięty w folię, można przechowywać 2–3 dni.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Inne propozycje

    Bułeczki klonowo-orzechowe z Chelsea Nie dodawać rodzynek i po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na kwadrat o boku 23 cm. Utrzeć 30 g miękkiego masła z 4 łyżkami syropu klonowego i posmarować nim ciasto. Posypać 100 g drobno posiekanych suszonych daktyli i 50 g posiekanych orzechów pekan. Zwinąć ciasto w roladę i pokroić na 9 plasterków. Ułożyć przekrojoną stroną w dół (w 3 rzędach na nasmarowanej masłem kwadratowej formie o boku 18 cm. Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby wyrosły. Posmarować mlekiem i posypać 2 łyżeczkami brązowego cukru. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, aż dobrze wyrosną i lekko się przyrumienią. Wyłożyć bułeczki na metalową kratkę, żeby ostygły. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

    Punkty dla zdrowia

    • Mleko półtłuste i jajko wzbogacają chleb w dodatkowe białko i inne substancje odżywcze. * • Suszone owoce, takie jak rodzynki, stanowią skoncentrowane źródło energii. Rodzynki są również dość dobrym źródłem błonnika i potasu.

    1 kromka zawiera

    Dobre źródło selenu. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆ i cynku.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis