Chińskie naleśniki wiosenne

    Chińskie naleśniki wiosenne

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te popularne chińskie zakąski, znane też pod angielską nazwą spring rolls, nadziewane kurczakiem i kruchymi warzywami, przygotujemy w oryginalny sposób, z ciasta filo, a nie płatów wonton. Ponadto upieczemy je, a nie usmażymy w głębokim tłuszczu. Można je podawać z sosem chutney oraz orientalną sałatką lub jako przekąskę podczas przyjęcia.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 filety z piersi kurczaka, drobno posiekane (ok. 300 g)
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 2 marchewki, grubo utarte
    • 1 duża cukinia, grubo utarta
    • 150 g kiełków fasoli
    • 220 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i grubo posiekanych
    • 220 g pędów bambusa z puszki, odsączonych i grubo posiekanych
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka wytrawnego sherry
    • 6 płatów ciasta filo (ok. 270 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny wraz z olejem sezamowym. Wrzucić kurczaka i smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie niemal gotowe.
    2. Wrzucić dymkę, tartą marchewkę i cukinię. Starannie wymieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać kiełki fasoli i bambusa oraz kasztany wodne. Dusić bez przykrycia 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać sos sojowy i sherry. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozwinąć ciasto filo, nie rozdzielając płatów. Ostrym nożem przekroić złożone płaty na 3 paski po około 16 × 24 cm. Ułożyć wszystkie 18 pasków w jednym stosie.
    5. Ułożyć górny pasek ciasta na stolnicy węższą krawędzią do siebie. Nałożyć czubatą łyżkę nadzienia przy najbliższej siebie krawędzi, pozostawiając niewielki brzeg. Założyć dłuższe krawędzie ciasta na nadzienie i zrolować. Posmarować krawędzie lekko olejem i zlepić. Ułożyć złączeniem w dół na blasze i posmarować odrobiną oleju. Podobnie przygotować pozostałe naleśniczki.
    6. Piec 12-15 minut, aż naleśniczki przyrumienią się i zrobią chrupkie. Przełożyć na metalową kratkę, by lekko przestygły, zanim je podamy.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić te naleśniczki w stylu tajskim, należy dodać do nadzienia wraz z cebulą dymką drobno posiekaną palczatkę cytrynową, a następnie dodać sok z 1 limonki i 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry pod koniec punktu 3. Nie dodawać sosu sojowego i sherry.

    Kucharz radzi

    • Te naleśniczki można upiec nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wystarczy wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis