Chili con carne z chlebkiem kukurydzianym

    Chili con carne z chlebkiem kukurydzianym

    2polubienia
    4godz.19min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Duszona na wolnym ogniu wołowina z fasolą w sosie pomidorowym, przyprawionym papryczkami chili oraz kminem rzymskim, to potrawa na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niej jest ciepły chleb z mąki kukurydzianej z dodatkiem łagodnej zielonej papryczki chili. Aby posiłek był zrównoważony dietetycznie, taką wołowinę należy podawać z sałatą.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g chudej wołowiny na gulasz, obranej z tłuszczu i pokrojonej w małą kostkę
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 800 czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 300 ml wywaru wołowego
    • sól i pieprz
    • Chlebek kukurydziany
    • 140 g mąki kukurydzianej
    • 115 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 duże jajko
    • 225 ml półtłustego mleka
    • 140 g ziaren kukurydzy świeżej lub rozmrożonej
    • 1 świeża łagodna papryczka chili, drobno posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 3godz.54min.  ›  Gotowe w: 4godz.19min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić wołowinę i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 3–4 minuty, aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową.
    2. Zmniejszyć ogień na maleńki i wrzucić do rondla cebulę. Wymieszać i smażyć delikatnie 10 minut. Dodać czosnek, kmin rzymski oraz suszone płatki chili i smażyć dalej, mieszając, minutę. Wrzucić wołowinę z powrotem do rondla. Dodać przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki, fasolę i wywar. Dobrze wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby sos delikatnie wrzał, przykryć i dusić 1–1½ godziny, aż mięso zrobi się miękkie, mieszając od czasu do czasu.
    3. Upiec chlebek kukurydziany. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i nasmarować odrobiną stopionego masła płytką kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. Zmieszać w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Zmieszać mleko z jajkiem i wlać do miski. Wymieszać, żeby powstało gęste, grudkowate ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie, bo chlebek będzie twardy). Dodać kukurydzę i posiekaną papryczkę chili. Przełożyć ciasto do formy i piec 20–25 minut, aż zrobi się jędrne w dotyku.
    4. Wyjąć chlebek z formy i pokroić na duże kwadraty. Podawać chili w podgrzanych miskach razem z ciepłym chlebkiem.

    Inne propozycje

    Wołowinę można zastąpić chudą, pokrojoną w kostkę jagnięciną bez kości (z udźca lub karku). Zamiast pokruszonych płatków chili można dodać świeżą, drobno posiekaną, średnio pikantną, zieloną papryczkę chili, ½ łyżeczki zmielonej kolendry i laskę cynamonu. Zamiast czerwonej fasoli można użyć 800 g cieciorki (wrzucić ją do rondla po 15 minutach gotowania chili na wolnym ogniu). Można również dodać 2 bakłażany, pokrojone w kostkę. Od czasu do czasu mieszać i ewentualnie dolewać wywaru. Pod koniec duszenia wsypać do rondla 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry.

    Punkty dla zdrowia

    • Czerwona fasola kidney zawiera niewiele tłuszczu i dużo węglowodanów. Dostarcza sporo niacyny, witaminy B₁ i B₆ oraz dość dużej ilości żelaza. Stanowi także dobre źródło rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w obniżeniu podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi. * • Kukurydza jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych (bogatych w skrobię) i ma mniej więcej taki sam indeks glikemiczny jak pomarańcza.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂ oraz cynku. Dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, żelaza, selenu, witaminy B₂ i witaminy C. Dość dobre źródło witaminy A.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis