Chapati z kurczakiem i brokułami

    Chapati z kurczakiem i brokułami

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę apetyczną przekąskę po indyjsku można przyrządzić bardzo szybko. Chapati to najzdrowszy z indyjskich chlebów, ponieważ placki często robi się z mąki razowej i zwykle piecze na suchym ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do nich jest jogurtowa raita, zawierająca ogórek i pomidor.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 200 g ugotowanej piersi kurczaka
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 250 g różyczek brokułów, drobno pokrojonych
    • 45 g niesolonych orzechów nerkowca, grubo posiekanych
    • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 4 łyżki sosu chutney z mango
    • 4 chapati
    • pieprz
    • Raita
    • 340 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 ogórek (ok. 300 g) bez pestek, pokrojony w kostkę
    • 1 pomidor (ok. 100 g), bardzo drobno posiekany
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać w misce wszystkie składniki raity. Przykryć i włożyć do lodówki.
    2. Rozgrzać opiekacz. Pokroić pierś kurczaka na małe kawałki, wyrzucając skórę.
    3. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić brokuły, orzechy nerkowca, imbir oraz czosnek i smażyć 5 minut, mieszając, aż brokuły zmiękną.
    4. Dodać do zawartości patelni mięso kurczaka, chutney z mango oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając, aż mięso będzie gorące.
    5. Ułożyć chapati na kratce formy do pieczenia i skropić wodą. Opiekać 2 minuty, obracając raz na drugą stronę.
    6. Położyć mieszankę z kurczaka na placki chapati i zwinąć je w ruloniki. Podawać na gorąco z raitą w osobnej miseczce.

    Inne propozycje

    Tortilla z kurczakiem i brokułami po meksykańsku Zamiast chapati należy użyć 8 tortilli pszennych. Podgrzewać je, jedną po drugiej, na suchej patelni 20 sekund, obracając raz na drugą stronę. Przyrządzić świeżą salsę pomidorową, mieszając 4 dojrzałe, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory z drobno posiekaną cebulą, 1–2 łyżkami drobno posiekanej świeżej kolendry, odrobiną sosu tabasco oraz pieprzem. Przyrządzić mieszankę z mięsa kurczaka i brokułów tak jak w przepisie głównym. Nie dodawać sosu chutney i zastąpić nerkowce orzeszkami piniowymi. Rozłożyć mieszankę na gorące tortille, dodać łyżkę salsy i zwinąć placki w rulonik.

    Punkty dla zdrowia

    • Brokuły są pełne witamin. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy – beta-karotenu, witaminy C, a także witaminy E. Tylko jedna porcja (ok. 85 g) smażonych brokułów dostarcza prawie 50 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Zawierają również dość duże ilości niacyny i witaminy B₆ * • Brokuły, podobnie jak inne warzywa z grupy krzyżowych, takie jak kalafior, brukselka, kapusta i jarmuż, zawierają wiele fitozwiązków. Jeden z nich, indol, może pomóc chronić przed rakiem piersi, ponieważ hamuje działanie estrogenów, wyzwalających rozwój guzów nowotworowych.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C. Dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, witaminy B₆ oraz witaminy E. Dość dobre źródło wapnia, niacyny, potasu, witaminy B₁ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis