Cassoulet z fasoli

    Cassoulet z fasoli

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cassoulet to bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa francuskich wieśniaków. My przygotujemy jej wegetariańską wersję, używając fasoli z puszki, ale tak jak tradycyjną posypiemy bułką tartą z ziołami oraz orzechami, które dostarczą białka.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 300 ml gorącego wywaru warzywnego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • 2 gałązki świeżego tymianku
    • 400 g fasoli jaś z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 400 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • POSYPKA
    • 100 g razowej bułki tartej
    • 50 g mieszanki orzechów, grubo posiekanych
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 6-7 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i dynię. Smażyć jeszcze minutę, mieszając.
    2. Dodać wywar, pomidory wraz z sokiem, przecier pomidorowy, liście laurowe, tymianek i fasolę. Starannie wymieszać (potrawa będzie początkowo dość sucha, ale w czasie pieczenia z dyni wycieknie dużo soku) i powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 25 minut.
    3. Wymieszać bułkę tartą z orzechami i natką pietruszki. Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika. Doprawić solą i pieprzem, posypać bułką tartą z orzechami i wstawić ponownie do piekarnika (bez przykrycia) na 20 minut. Piec, aż posypka przyrumieni się lekko.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Kucharz radzi

    • Do przyrządzenia tej potrawy można użyć różnych odmian fasoli z puszki, na przykład czerwonej kidney, cannellini lub mieszanki fasoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis