Carbonara z porami

    Carbonara z porami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do bardzo popularnego i szybkiego do przyrządzenia makaronu z jajkiem i boczkiem dodamy warzywa, dzięki czemu będzie również bardzo zdrowy. To zadziwiające, że już odrobina pancetty lub parmezanu potrafi nadać mu naprawdę bogaty, głęboki smak.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2 pory, pokrojone w plasterki
    • 85 g wędzonej pancetty
    • 300 g makaronu fettuccine (cienkie wstążki)
    • 180 g mrożonego zielonego groszku
    • 4 jajka, lekko roztrzepane
    • 3 łyżki śmietanki
    • 50 g parmezanu, świeżo startego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucić pory i gotować na małym ogniu 3 minuty, aż zmiękną. Przełożyć na talerz łyżkącedzakową. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
    2. Ułożyć pancettę na ruszcie i opiekać 2 minuty, aż zacznie się robić chrupka. Wyjąć z opiekacza i połamać na duże kawałki.
    3. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia i dolać nieco wrzątku z czajnika. Wrzucić makaron i gotować 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Dorzucić groszek na ostatnie 3 minuty gotowania makaronu i znów doprowadzić do wrzenia. Mieszać od czasu do czasu, by makaron nie przywarł do dna rondla.
    4. Lekko rozrobić jajka ze śmietanką, dodając świeżo zmielony czarny pieprz. Odlać makaron z groszkiem i szybko wrzucić z powrotem do gorącego rondla. Wlać mieszankę jajeczną, która zetnie się na gorącym makaronie. Szybko dodać pancettę, pory oraz natkę pietruszki i lekko wymieszać.
    5. Posypać parmezanem i doprawić pieprzem. Od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast pancetty można użyć 85 g wędzonego łososia lub chudej wędzonej szynki, pokrojonych w paseczki. Ponieważ nie wymagają gotowania, wystarczy wymieszać je z ugotowanym makaronem w punkcie 4.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis