Calzone z kurczakiem i szpinakiem

    Calzone z kurczakiem i szpinakiem

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Calzone to pizza w formie pieroga, w której wszystkie dodatki zawinięte są w ciasto. Tu proponujemy calzone wypełnione pieczonym kurczakiem z dodatkiem szpinaku, czerwonej papryki i kremowego sera ricotta. Podawać na gorąco, z sałatką.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 opakowanie gotowego ciasta w proszku do pizzy (ok. 280 g)
    • 350 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 200 g sera ricotta
    • 50 g parmezanu, świeżo startego
    • 2 czerwone papryki w zalewie, odsączone i posiekane
    • 6 cebulek dymek, drobno posiekanych
    • 2 łyżki świeżych liści bazylii, porwanych
    • świeżo stara gałka muszkatołowa
    • 200 g pieczonego mięsa kurczaka, bez kości i skóry, drobno pokrojonego
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przygotować ciasto na pizzę według instrukcji na opakowaniu. Zagniatać krótko na podsypanym mąką blacie, aż będzie gładkie i elastyczne, włożyć do lekko natłuszczonego naczynia i przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut - powinno podwoić swoją objętość.
    2. Przygotować dodatki. Szpinak odcisnąć rękami, przełożyć do naczynia, wymieszać z ricottą, parmezanem, papryką, dymką i bazylią. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    3. Podzielić ciasto na 4 równe części i rozwałkować, aby powstały koła o średnicy 20 cm. Na połowie każdej części rozsmarować ¼ szpinaku z dodatkami, pozostawiając wolny pas wokół brzegu. Ułożyć kawałki kurczaka na szpinaku.
    4. Krawędzie ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, założyć pustą połowę każdego kawałka na połowę z dodatkami, aby powstało półkole. Złączyć i dokładnie skleić brzegi, aby powstał duży pieróg.
    5. Ułożyć calzone na lekko natłuszczonej blasze. Posmarować resztą jajka i piec około 25 minut, aż napęcznieją i zrumienią się.

    Inne propozycje

    • Można zmodyfikować ten przepis, aby nadał się dla wegetarian: zamiast kurczaka i pancetty użyć pokrojonego w plasterki jajka na twardo i cienkich plasterków suszonych pomidorów. Każdąpizzę skropić ½ łyżki oleju, w którym moczone były suszone pomidory i posypać startym twardym serem odpowiednim dla wegetarian. * • Zamiast kurczaka i rukoli można użyć podzielonego na płatki łososia z puszki i rukwi wodnej. Można skropić pizzę zalewąod łososia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis