Burgery wegetariańskie

    Burgery wegetariańskie

    6polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    By przyrządzić te pyszne bezmięsne burgery, wystarczy kilka zwykłych produktów. Jeśli chcemy, by były upieczone na grillu węglowym, powinniśmy je wcześniej usmażyć, a potem odgrzać na ruszcie - dzięki temu nie będą przywierać do kratki. Najlepiej podawać je w bułkach sezamowych z kruchą sałatą.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 300 g marchewki, grubo startej
    • 300 g cukinii, grubo startej
    • 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 100 g bułki tartej
    • 1 jajko, rozmącone
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 2 pomidory, bez nasion, posiekane
    • 2 łyżki keczupu
    • 4 bułki sezamowe
    • 2 łyżki majonezu
    • 4 listki sałaty lodowej, posiekane
    • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +50min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na niezbyt dużym ogniu 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać marchewkę i cukinię. Smażyć jeszcze 10 minut, mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie.
    2. Dodać mieloną kolendrę i kmin rzymski, masło orzechowe, świeżą kolendrę oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić, by warzywa nieco przestygły.
    3. Dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać starannie. Masa warzywna powinna być dobrze związana. Uformować z niej 4 grube burgery o średnicy około 10 cm.
    4. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, wlać pozostałe 1/2 łyżeczki oliwy i rozgrzać. Smażyć burgery na małym lub średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
    5. Wymieszać pomidory i keczup z solą i pieprzem do smaku. Rozkroić bułeczki poziomo na pół i opiec przekrojone strony. Posmarować każdą łyżeczką majonezu, położyć trochę sałaty i burger. Posmarować masą pomidorową i posypać szalotką. Przykryć wierzchem bułki i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy * ✓✓ B6, E * ✓ B12, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Masło orzechowe i bułka tarta powodują, że potrawa dostarcza białka. Masło orzechowe zawiera dużo tłuszczu, ale składają się na niego w większości zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. * • Cebula i czosnek zawierają allicynę, związek fitochemiczny o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować burgery wołowo-warzywne, należy do wystudzonych warzyw wraz z bułką tartą i jajkiem dodać 450 g chudej, mielonej wołowiny. Nie dodawać masła orzechowego. Można też zamiast kolendry i cynamonu dodać łyżkę chili w proszku. Uformować 8 burgerów i wstawić na 10 minut do rozgrzanego opiekacza, przewrócić raz na drugą stronę. * • Te burgery warzywne doskonale nadają się do zamrożenia po usmażeniu. Odstawić, żeby całkowicie ostygły, owinąć pojedynczo w folię spożywczą, włożyć do torebki foliowej i umieścić w zamrażalniku. Przed podaniem wyjąć tyle burgerów, ile potrzeba, odwinąć z folii i wstawić zamarznięte na 15 minut do opiekacza rozgrzanego do średniej temperatury. Przewrócić kilka razy na drugą stronę. Można je też włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, żeby rozgrzały się całkowicie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis