Bułki z wołowiną i sałatką z kapusty i buraków

    Bułki z wołowiną i sałatką z kapusty i buraków

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kanapki z sałatką z buraków i czerwonej kapusty sąsycące, zawierają wiele ważnych składników odżywczych, a przy tym są bardzo kolorowe. Chuda wołowina to źródło białka i ważnych witamin.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 4 łyżki dietetycznego majonezu
    • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 4 duże bułki (najlepiej razowe)
    • 50 g rukwi wodnej lub rukoli
    • 300 g chudej pieczeni wołowej, lekko krwistej, pokrojonej w cienkie plastry
    • 200 g czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 150 g gotowanych buraków, startych na grubej tarce
    • 6 łyżek naturalnego niskotłuszczowego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wymieszać w dużym naczyniu majonez i musztardę. Przekroić bułki, posmarować spody tą mieszaniną.
    2. Na posmarowane spody nałożyć rukiew lub rukolę i plastry wołowiny.
    3. Wrzucić do tego samego naczynia czerwoną kapustę, czerwoną cebulę i buraki. Dodać jogurt, wymieszać, aby wszystkie warzywa się nim pokryły. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na plastrach wołowiny, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykryć górnymi częściami bułek. Od razu podawać.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Inne propozycje

    • Można zamiast z musztardąz ziarnami gorczycy wymieszać majonez z 2 łyżeczkami chrzanu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis