Bułeczki marchewkowe

    Bułeczki marchewkowe

    6polubień
    4godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepyszne bułeczki można podać na drugie śniadanie jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Drożdżowe ciasto zawdzięcza swój smak purée z marchwi, a tarta marchew i cebula dymka nadają mu kolor i sprawiają, że pieczywo miło chrupie.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 bułeczek

    • 380 g marchewki
    • 400 g mąki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 torebka suszonych drożdży
    • 125 ml chudego mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • około 150 g mąki razowej
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
    • 1 jajko, rozmącone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Drobno posiekać 250 g marchewki, a resztę grubo zetrzeć. Odłożyć utartą marchewkę, a posiekaną gotować 12-14 minut w minimalnej ilości wrzątku, aż będzie miękka. Odlać i utrzeć na purée w mikserze albo utłuc. Przełożyć do sitka i wycisnąć jak najwięcej płynu, ale nie przecierać marchewki przez sitko.
    2. Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Podgrzać lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody. W dużej misce wymieszać purée marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodać mąkę z drożdżami i wyrobić bardzo miękkie ciasto. Stopniowo dodawać mąkę razową. Wyrobić starannie miękkie ciasto i uformować z niego kulę.
    3. Zagniatać ciasto na lekko poprószonej mąką stolnicy 10 minut, aż zrobi się jednolite, lecz wciąż będzie miękkie i nieco wilgotne. Lekko nasmarować oliwą dużą miskę i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło i dwukrotnie powiększyło swoją objętość - potrwa to około 2 godzin.
    4. Nasmarować 2 głębokie okrągłe blachy o średnicy 20 cm i wyłożyć ich dna nasmarowanym papierem do pieczenia. Zagniatać ciasto ponownie przez 2 minuty, trochę rozpłaszczyć. Posypać utartą marchewką i dymką, a potem zagniatać, aż warzywa wymieszają się z ciastem. Jeśli zrobi się zbyt miękkie, należy poprószyć je odrobiną mąki i zagniatać, aż cała wymiesza się z ciastem.
    5. Przekroić ciasto na połówki, a każdą z nich na 8 równych części. Ugnieść z nich kulki i ułożyć je w przygotowanych blachach, po jednej w środku, a pozostałe dookoła. Przykryć czystą ściereczką (folia spożywcza może przylepić się do ciasta) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż kulki dwukrotnie zwiększą objętość.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posmarować bułeczki odrobiną rozmąconego jajka. Piec około 30 minut, aż się przyrumienią. Sprawdzić, czy bułeczki są upieczone: wyjąć jedną z nich z blachy i postukać w podstawę. Jeśli wyda pusty odgłos, to znaczy, że jest gotowa. Jeśli nie, trzeba włożyć ją do piekarnika jeszcze na 5 minut i ponownie sprawdzić.
    7. Wyjąć bułeczki z blach i przełożyć na metalową kratkę, by ostygły. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku 2 dni lub zamrożone przez 3 miesiące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    1 bułeczka zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna

    Inne propozycje

    • Po rozdzieleniu ciasta na połówki uformować z każdej bochenek na lekko posmarowanej blasze lub włożyć je do osobnych keksówek. Poczekać, aż podwoją objętość. Upiec jak w przepisie głównym. * • Aby przygotować bułeczki szpinakowe, należy ugotować 400 g młodego szpinaku, utłuc go na purée i odcisnąć jak najwięcej płynu. Dodać do ciasta zamiast purée z marchewki. Zamiast tartej marchewki dodać wraz z cebulą dymką 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. * • Wraz z purée marchewkowym lub szpinakowym dodać do ciasta 2-3 łyżki drobno posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, szałwia, tymianek lub estragon.

    Zalety

    • Marchewka i mąka razowa dostarczają organizmowi mnóstwo błonnika, który obniża poziom tłuszczu i cukru we krwi, a także korzystnie wpływa na zdrowie jelit.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis