W Chinach zup nie podaje się na początku posiłku, lecz między daniami, i właśnie dlatego przyrządza się je z lekkostrawnego wywaru. Zupę tę można częściowo przygotować wcześniej, a potem, tuż przed podaniem, dodać przegrzebki, warzywa oraz makaron.
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
Bulion z krabów z makaronem Zamiast wymieszanych owoców morza należy użyć odsączonego białego mięsa krabów z puszki (ok. 170 g). Grzyby zastąpić 100 g pokrojonych w cienkie plasterki kolbek miniaturowej kukurydzy oraz 100 g pokrojonej w kostkę cukinii, gotując je minutę razem z imbirem. W 3. punkcie należy zrezygnować z kapusty pekińskiej. Po podaniu makaronu ryżowego w punkcie 4. doprowadzić bulion do wrzenia i przyprawić łyżką sosu rybnego.
• Przegrzebki to dobre źródło selenu i witaminy B₁₂, są także dość dobrym źródłem fosforu i potasu. Krewetki dostarczają wapnia, natomiast kalmary stanowią doskonałe źródło witaminy B₁₂. * • Grzyby shiitake zawierają witaminy z grupy B – witaminę B₂, niacynę oraz kwas pantotenowy. Dostarczają także potasu i dużych ilości miedzi. * • Makaron ryżowy jest pokarmem zarówno bezglutenowym, jak i pozbawionym mąki pszennej, dzięki czemu mogą go spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub uczulone na pszenicę. Makaron ryżowy ma również dość niski wskaźnik glikemiczny.
Dobre źródło witaminy B₁₂. Dość dobre źródło miedzi i selenu.