Bulion z owoców morza z makaronem

    Bulion z owoców morza z makaronem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W Chinach zup nie podaje się na początku posiłku, lecz między daniami, i właśnie dlatego przyrządza się je z lekkostrawnego wywaru. Zupę tę można częściowo przygotować wcześniej, a potem, tuż przed podaniem, dodać przegrzebki, warzywa oraz makaron.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 55 g makaronu ryżowego, połamanego na kawałki
    • 2 łyżeczki oleju arachidowego
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 75 g grzybów shiitake (same kapelusze), pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1,2 l wywaru z kurczaka
    • 1 łyżka wytrawnego sherry
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 125 g ugotowanych owoców morza, takich jak krewetki, kalmary i przegrzebki
    • 75 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 75 g kiełków fasoli
    • liście świeżej kolendry, do przybrania
    • sos chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 4 minuty.
    2. Rozgrzać olej arachidowy w dużym rondlu, dodać imbir oraz grzyby i smażyć około 2 minut, żeby lekko zmiękły. Wlać wywar, sherry oraz sos sojowy i doprowadzić do wrzenia.
    3. Przekroić przegrzebki na pół, jeżeli są duże. Wrzucić wymieszane owoce morza do wrzącego wywaru razem z kapustą pekińską, dymkami i kiełkami fasoli. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować minutę, aż owoce morza się zagrzeją.
    4. Odcedzić makaron i wrzucić go do zupy. Ponownie zagotować bulion, a potem wlać do dużych misek. Posypać listkami świeżej kolendry i podawać razem z sosem chili, który każdy może dodać do swojej porcji do smaku.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    Bulion z krabów z makaronem Zamiast wymieszanych owoców morza należy użyć odsączonego białego mięsa krabów z puszki (ok. 170 g). Grzyby zastąpić 100 g pokrojonych w cienkie plasterki kolbek miniaturowej kukurydzy oraz 100 g pokrojonej w kostkę cukinii, gotując je minutę razem z imbirem. W 3. punkcie należy zrezygnować z kapusty pekińskiej. Po podaniu makaronu ryżowego w punkcie 4. doprowadzić bulion do wrzenia i przyprawić łyżką sosu rybnego.

    Punkty dla zdrowia

    • Przegrzebki to dobre źródło selenu i witaminy B₁₂, są także dość dobrym źródłem fosforu i potasu. Krewetki dostarczają wapnia, natomiast kalmary stanowią doskonałe źródło witaminy B₁₂. * • Grzyby shiitake zawierają witaminy z grupy B – witaminę B₂, niacynę oraz kwas pantotenowy. Dostarczają także potasu i dużych ilości miedzi. * • Makaron ryżowy jest pokarmem zarówno bezglutenowym, jak i pozbawionym mąki pszennej, dzięki czemu mogą go spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub uczulone na pszenicę. Makaron ryżowy ma również dość niski wskaźnik glikemiczny.

    1 porcja zawiera

    Dobre źródło witaminy B₁₂. Dość dobre źródło miedzi i selenu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis