Bulion z indyka z kasztanami i pęczakiem

    3 godz. 45 min

    Gdy upieczemy indyka, nie wyrzucajmy kości, tylko wykorzystajmy je do przyrządzenia tej niezwykle smacznej zupy. Gęsta od warzyw, pęczaku, mięsa indyka i kasztanów przypomina włoską minestrone – i jest naprawdę pożywna. Należy ją podawać z ciepłym i chrupkim pieczywem razowym.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Wywar
    • kości upieczonego indyka
    • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
    • 1 marchewka, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • Zupa
    • 1 duża marchewka, posiekana
    • 1 duży pasternak, posiekany
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 4–6 brukselek, posiekanych
    • 1 duży por, posiekany
    • 100 g świeżo ugotowanych lub pakowanych próżniowo kasztanów jadalnych, grubo posiekanych
    • 75 g pęczaku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 100 g ugotowanego mięsa indyka bez skóry, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Przygotować wywar. Podzielić kości indyka, wyrzucić resztki skóry i włożyć kości do bardzo dużego rondla. Wrzucić cebulę, marchewkę i seler naciowy. Zawinąć w gazę gałązki ziół oraz liść laurowy i włożyć do naczynia. Zalać obficie wodą i doprowadzić do wrzenia, zbierając pianę z powierzchni wody łyżką cedzakową. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić delikatnie 1½ godziny. Przecedzić wywar i wyrzucić kości oraz warzywa.
    2. Zmierzyć ilość wywaru i w razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1,7 litra. Zebrać tłuszcz z powierzchni i wlać wywar z powrotem do umytego rondla.
    3. Ponownie zagotować wywar. Wrzucić posiekane warzywa, kasztany oraz pęczak i gotować na małym ogniu 35 minut, aż kasza zmięknie.
    4. Wrzucić do rondla natkę pietruszki oraz kawałki indyka i porządnie podgrzać. Przyprawić solą oraz pieprzem i podawać.

    Inne propozycje

    Zupa z indyka z soczewicą i batatami Zamiast pęczaku należy użyć czerwonej soczewicy, a marchewkę, seler naciowy, brukselkę i por zastąpić dużym batatem oraz 225 g selera korzeniowego. Tuż przed podaniem przyprawić zupę łyżką galaretki z czerwonych porzeczek.

    Punkty dla zdrowia

    • Jęczmień uważa się za najstarsze zboże uprawne. Jego ziarna zawierają mało tłuszczu i dużo bogatych w skrobię węglowodanów. Zawierają również śladowe ilości glutenu, ale jęczmień nieźle nadaje się na składnik diety bezpszenicznej. * • Mięso indyka jest jeszcze uboższe w tłuszcz od mięsa kurczaka. Najlepiej używać go bez skóry. * • Kasztany jadalne zawierają dużo węglowodanów złożonych i mało tłuszczu (orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie zawierają go 20 razy więcej). Kasztany jadalne dostarczają też dość dużych ilości witaminy E i witaminy B₆.

    1 porcja zawiera

    Dość dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₆, witaminy C oraz witaminy E.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)