Bulion z indyka z kasztanami i pęczakiem

    Bulion z indyka z kasztanami i pęczakiem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gdy upieczemy indyka, nie wyrzucajmy kości, tylko wykorzystajmy je do przyrządzenia tej niezwykle smacznej zupy. Gęsta od warzyw, pęczaku, mięsa indyka i kasztanów przypomina włoską minestrone – i jest naprawdę pożywna. Należy ją podawać z ciepłym i chrupkim pieczywem razowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Wywar
    • kości upieczonego indyka
    • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
    • 1 marchewka, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • Zupa
    • 1 duża marchewka, posiekana
    • 1 duży pasternak, posiekany
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 4–6 brukselek, posiekanych
    • 1 duży por, posiekany
    • 100 g świeżo ugotowanych lub pakowanych próżniowo kasztanów jadalnych, grubo posiekanych
    • 75 g pęczaku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 100 g ugotowanego mięsa indyka bez skóry, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Przygotować wywar. Podzielić kości indyka, wyrzucić resztki skóry i włożyć kości do bardzo dużego rondla. Wrzucić cebulę, marchewkę i seler naciowy. Zawinąć w gazę gałązki ziół oraz liść laurowy i włożyć do naczynia. Zalać obficie wodą i doprowadzić do wrzenia, zbierając pianę z powierzchni wody łyżką cedzakową. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić delikatnie 1½ godziny. Przecedzić wywar i wyrzucić kości oraz warzywa.
    2. Zmierzyć ilość wywaru i w razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1,7 litra. Zebrać tłuszcz z powierzchni i wlać wywar z powrotem do umytego rondla.
    3. Ponownie zagotować wywar. Wrzucić posiekane warzywa, kasztany oraz pęczak i gotować na małym ogniu 35 minut, aż kasza zmięknie.
    4. Wrzucić do rondla natkę pietruszki oraz kawałki indyka i porządnie podgrzać. Przyprawić solą oraz pieprzem i podawać.

    Inne propozycje

    Zupa z indyka z soczewicą i batatami Zamiast pęczaku należy użyć czerwonej soczewicy, a marchewkę, seler naciowy, brukselkę i por zastąpić dużym batatem oraz 225 g selera korzeniowego. Tuż przed podaniem przyprawić zupę łyżką galaretki z czerwonych porzeczek.

    Punkty dla zdrowia

    • Jęczmień uważa się za najstarsze zboże uprawne. Jego ziarna zawierają mało tłuszczu i dużo bogatych w skrobię węglowodanów. Zawierają również śladowe ilości glutenu, ale jęczmień nieźle nadaje się na składnik diety bezpszenicznej. * • Mięso indyka jest jeszcze uboższe w tłuszcz od mięsa kurczaka. Najlepiej używać go bez skóry. * • Kasztany jadalne zawierają dużo węglowodanów złożonych i mało tłuszczu (orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie zawierają go 20 razy więcej). Kasztany jadalne dostarczają też dość dużych ilości witaminy E i witaminy B₆.

    1 porcja zawiera

    Dość dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₆, witaminy C oraz witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis