Bruschetta z szynką parmeńską i szparagami

    Bruschetta z szynką parmeńską i szparagami

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najprostsze dania bywają najlepsze! Kilka odpowiednio dobranych składników sprawia, że “grzanka z dodatkami” staje się wykwintnym przysmakiem. Oto metoda na smaczny lekki lunch w czasie trwania sezonu na szparagi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g szparagów, przekrojonych na pół
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 250 g pomidorków koktajlowych cherry
    • 1 ciabatta, pokrojona skośnie na 12 kromek
    • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
    • 50 g rukoli
    • 75 g szynki parmeńskiej — plasterki porwane na małe kawałeczki
    • 25 g wiórków parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać żeliwną grillową patelnię do smażenia. Posmarować szparagi 1 łyżkąoliwy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na patelni razem z pomidorkami cherry. Smażyć około 8 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Zdjąć z patelni i odstawić tak, aby nie stygły (można też opiec warzywa pod opiekaczem lub na ruszcie).
    2. Kromki ciabatty opiec na tej samej patelni, z obu stron. Każdą grzankę natrzeć z jednej strony przeciętym ząbkiem czosnku, a następnie ułożyć na dużym półmisku.
    3. Ułożyć na grzankach liście rukoli, szparagi i szynkę parmeńską. Skropić resztą oliwy, posypać wiórkami parmezanu i przybrać pomidorkami cherry.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Kucharz radzi

    • Wykorzystajmy tylko końcówki szparagów — pozostałe części możemy zużyć do zupy czy risotta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis