Boulangere z dorsza

    Boulangere z dorsza

    1polubienie
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Biała ryba, taka jak dorsz, doskonale nadaje się do pieczenia na warstwie warzyw. Ułóżmy ją na plasterkach ziemniaków i krążkach cebuli, a przykryjmy groszkiem i pomidorkami koktajlowymi cherry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 15 g szczypiorku, posiekanego
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 400 ml gorącego wywaru rybnego
    • 4 grube filety z białej ryby, na przykład z dorsza, łupacza lub morszczuka (ok. 500 g)
    • 300 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
    • 200 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć ziemniaki i cebulę warstwami w dużym, nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Użyć tymianku i połowy szczypiorku oraz soli i pieprzu do posypania każdej warstwy. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z wywarem. Polać nim warzywa, przykryć naczynie folią aluminiowąi wstawić do gorącego piekarnika. Piec 45 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
    2. Pokroić rybę na kawałki wielkości dużego kęsa, usuwając skórę i ości. Odkryć naczynie żaroodporne i ułożyć w nim rybę w jednej warstwie na ziemniakach. Ponownie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.
    3. Odkryć naczynie i posypać jego zawartość groszkiem. Na wierzchu ułożyć pomidorki przecięciem do góry. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć ponownie naczynie i wstawić do piekarnika na 10 minut.
    4. Posypać danie resztą szczypiorku i podawać.

    Inne propozycje

    • Zastąpić cebulę koprem włoskim pokrojonym w cienkie plasterki. * • Zamiast groszku można użyć świeżego lub mrożonego bobu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis