Błyskawiczna zupa z kurczaka

    Błyskawiczna zupa z kurczaka

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta łatwa do przyrządzenia potrawa doskonale nadaje się na szybki obiad lub kolację. Czerwona papryka, kukurydza i odrobina świeżych zielonych warzyw wzbogacą zwykły bulion z kurczaka, a dodatek niewielkiej ilości sherry nada mu wyjątkowy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 900 ml wrzątku
    • 2 kostki bulionu drobiowego
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 125 g mrożonej kukurydzy
    • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonych w krótkie paski
    • 100 g brokułów, podzielonych na różyczki, albo młodej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • 3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
    • 3 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać wodę do dużego rondla. Wrzucić kostki bulionu i mieszać, gotując na dużym ogniu, aż bulion zacznie wrzeć. Dodać paprykę i kukurydzę. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wrzucić kawałki kurczaka i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować przez 5 minut.
    2. Zdjąć pokrywkę z rondla i znowu doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić do niej brokuły lub młodą kapustę i nie mieszać. Gotować przez 3–4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
    3. Zdjąć rondel z ognia. Dodać sherry, szczypiorek i estragon. Natychmiast podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    Duża ilość świeżego estragonu nadaje zupie wyraźny smak. Aby uzyskać bardziej subtelny aromat, należy użyć łyżki estragonu albo trybuli. * Zielone warzywa można zastąpić kapustą włoską lub jarmużem o karbowanych liściach. Przed ich poszatkowaniem odkroić głąb lub bardzo grube łodygi. * Aby nadać zupie orientalny smak, nie dodawać soli i podczas przygotowywania warzyw marynować kawałki kurczaka 10 minut w mieszance 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek wina ryżowego bądź wytrawnego sherry oraz 2 łyżeczek startego świeżego imbiru. Brokuły lub młodą kapustę zastąpić kapustą pak-choi. Pokroić grube białe łodygi na plasterki, a zielone liście w poprzek na wstążki. Wrzucić białe kawałki w drugim punkcie i gotować minutę, a następnie dodać zielone wstążki i 2 posiekane dymki. Gotować 2–3 minuty. * Zamiast kurczaka można użyć drobnych kawałków chudej wieprzowiny bez kości. * Można dodać 75 g cienkiego makaronu jajecznego. Pokruszyć nitki makaronu, w 2. punkcie wymieszać je z zupą i przed dodaniem warzyw doprowadzić zawartość rondla do wrzenia.

    Punkty dla zdrowia

    • Kukurydza wzbogaca zupę o węglowodany i błonnik pokarmowy. Dobrym źródłem błonnika, który – jak się uważa – zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, są również zielone warzywa. * • Krojenie świeżych brokułów na małe kawałki i zielonych warzyw na cienkie paski powoduje, że gotują się one szybko, dzięki czemu zachowują możliwie najwięcej zawartej w nich witaminy C. * • Czerwona papryka to doskonałe źródło witaminy C, a także beta-karotenu oraz bioflawonoidów.

    1 por cja za wie ra

    Doskonałe źródło witaminy A i witaminy C. Dość dobre źródło niacyny oraz witaminy B₆.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis