Bliskowschodni kibbeh

    Bliskowschodni kibbeh

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyrządzone na sposób libański kulki mięsne polecamy na kolację w rodzinnym gronie. Przygotowuje się je z mielonej jagnięciny, kaszy bulgur, ziół i przypraw, opieka i podaje z chlebkami pitta wraz z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 175 g kaszy bulgur
    • 400 g gorącego wywaru warzywnego
    • 400 g chudej mielonej jagnięciny
    • 1 czerwona cebula, starta
    • 50 g orzeszków piniowych, uprażonych i grubo posiekanych
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ½ łyżeczki chili
    • Z CZYM PODAWAĆ
    • 4 razowe chlebki pitta
    • 1 mała sałata rzymska, pokrojona w paski
    • 1 marchewka, starta
    • ¼ ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 8 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki i wymieszanych z 1 łyżką soku z cytryny
    • 170 g gotowego sosu tzatziki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zalać kaszę bulgur w rondlu gorącym wywarem. Przykryć i odstawić na 15 minut. Namoczyć 8 drewnianych patyczków w wodzie, żeby nie spaliły się podczas pieczenia. Zdjąć pokrywkę z rondla z kaszą i wstawić na mały ogień. Gotować 4-5 minut, mieszając, aż nadmiar wywaru wyparuje. Przełożyć kaszę na półmisek, rozprowadzić po całej powierzchni i odstawić do ostygnięcia.
    2. Przełożyć ostudzoną kaszę do miski. Dodać mięso, cebulę, orzeszki piniowe, kolendrę oraz przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami. Jeśli wolimy mielone mięso o gładkiej konsystencji, powinniśmy wrzucić masę na kilka chwil do miksera (w razie potrzeby podzielić je na 2 porcje).
    3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Podzielić masę mięsną na 16 równych porcji i uformować z nich owalne pulpeciki. Nadziać po dwa na drewniane patyczki. Ułożyć na ruszcie przykrytym folią aluminiową i piec w opiekaczu po 4-5 minut z obu stron. Wyjąć z opiekacza i owinąć luźno w folię aluminiową, by nie ostygły.
    4. Położyć na ruszcie chlebki pitta i opiekać po około 30 sekund z obu stron, by je rozgrzać. Nie rumienić, gdyż przy krojeniu pokruszą się na kawałki. Rozkroić ostrożnie każdy chlebek tak, by utworzył kieszonkę.
    5. Napełnić każdy chlebek do połowy listkami sałaty, marchewką, ogórkami i rzodkiewkami. Ściągnąć pulpeciki ze szpikulców i włożyć je do chlebków. Dodać więcej sałaty. Polać każdy chlebek łyżką sosu tzatziki i podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Tzatziki to jogurt wymieszany z tartymi ogórkami, miętą i czosnkiem. Można przygotować go z chudego hummusu wymieszanego z odrobiną jogurtu naturalnego, by był bardziej płynny. Jeśli wolimy sos o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, powinniśmy utrzeć 8 łyżek chudego jogurtu naturalnego z 3 łyżkami posiekanej świeżej mięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis