Bisque z krewetek królewskich

    Bisque z krewetek królewskich

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta klasyczna zupa z owoców morza doskonale nadaje się na pierwsze danie na specjalne okazje. Wrzucona w ostatniej chwili posiekana czerwona papryka nie tylko zdobi potrawę, ale również dodaje jej smaku i wzbogaca ją w witaminy. Użyjmy jej zamiast śmietany, która zawiera dużo tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g surowych krewetek królewskich, bez główek
    • 4 łyżki białego wytrawnego wina
    • 4 plasterki cytryny
    • 4 ziarenka czarnego pieprzu, lekko pokruszone
    • 2 gałązki natki pietruszki, z rozgniecionymi łodygami
    • 1 bulwa kopru włoskiego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 15 g masła
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 45 g bułki tartej, przyrządzonej z czerstwego białego pieczywa
    • szczypta papryki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
    • sól i pieprz
    • posiekane liście kopru włoskiego lub koperek, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Obrać krewetki z pancerzyków i odstawić. Wrzucić pancerzyki do dużego rondla. Wlać do niego 1,2 l zimnej wody i dodać białego wina, plasterków cytryny, ziarenek pieprzu i natki pietruszki. Doprowadzić zawartość rondla do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i dusić 20 minut. Podczas gotowania zbierać pianę z powierzchni wywaru.
    2. Małym ostrym nożem zrobić płytkie nacięcie w grzbiecie każdej krewetki. Czubkiem ostrza usunąć czarną żyłkę i wyrzucić. Przykryć krewetki i przechowywać je w lodówce, aż będą potrzebne.
    3. Poczekać, aż wywar z pancerzyków lekko ostygnie, a potem wyciągnąć plasterki cytryny z rondla i wyrzucić je. Wyłożyć sito gazą i umieścić nad dużą miską lub miarką kuchenną. Zmiksować wywar w mikserze lub robocie kuchennym, drobno mieląc pancerzyki krewetek, i przecedzić go przez sito. Wyrzucić osad ze zmielonych pancerzyków.
    4. Posiekać grubo 85 g kopru włoskiego, a resztę bulwy drobno. Wrzucić drobno posiekany koper do miski, wlać sok z cytryny i wymieszać. Przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić.
    5. Stopić masło z olejem w wypłukanym rondlu. Wrzucić grubo posiekany koper i szalotkę. Smażyć, często mieszając, na średnim ogniu około 8 minut, żeby warzywa zmiękły, ale się nie przyrumieniły. Dodać bułki tartej, papryki w proszku i wywaru z pancerzyków krewetek. Powoli doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, tak aby zupa lekko wrzała. Wrzucić krewetki i dalej dusić 3 minuty.
    6. Wyjąć szczypcami lub łyżką cedzakową 6 krewetek do przybrania zupy. Odłożyć je na później. Przyprawić zupę solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut.
    7. Przetrzeć zupę w mikserze bądź w robocie kuchennym na gładki krem. Wlać ją z powrotem do rondla i wrzucić do niego drobno posiekany koper włoski oraz czerwoną paprykę. Doprowadzić zupę niemal do wrzenia i podawać przybraną zachowanymi krewetkami oraz posiekanymi liśćmi kopru włoskiego.

    Punkty dla zdrowia

    • Krewetki są dobrym źródłem niskotłuszczowego białka. Stanowią doskonałe źródło witaminy B₁₂, selenu i fosforu. * • Przyrządzanie wywaru z pancerzyków krewetek wzmacnia smak bisque, a w dodatku zwiększa zawartość wapnia w zupie.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło fosforu, selenu, witaminy A, witaminy B₆, witaminy B₁₂, witaminy C. Dobre źródło miedzi, żelaza, cynku. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu, witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis