Biscotti żurawinowo-migdałowe

    Biscotti żurawinowo-migdałowe

    2polubienia
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 50 g blanszowanych migdałów
    • 1 duże jajko
    • 85 g drobnego cukru
    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 55 g suszonych żurawin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysypać migdały na blachę do pieczenia i opiekać w piekarniku około 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Odstawić do wystygnięcia.
    2. Wbić jajko do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na bardzo gęsty i jasny kogel-mogel. Powinien być na tyle gęsty, żeby spływając z mieszadeł zostawiał ślady na powierzchni masy. Jeżeli używamy ręcznego miksera lub trzepaczki, należy ustawić miskę nad rondlem z niemal wrzącą wodą w taki sposób, żeby dno miski nie dotykało wody.
    3. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon na arkusz pergaminu, a potem zrobić to ponownie do miski z koglem-moglem. Dużą metalową łyżką delikatnie wymieszać, a potem dodać prażone migdały i suszone żurawiny, żeby wyrobić gęste ciasto.
    4. Przełożyć ciasto łyżką na posmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i oprószonymi mąką rękami uformować z niego równy sześciobok o wymiarach około 25 x 6 x 2 cm. Piec 20–25 minut, aż ciasto zrobi się złocistobrązowe. Studzić na blasze 5 minut, a potem przełożyć na deskę do krojenia.
    5. Ząbkowanym nożem do chleba pokroić ciasto w poprzek, lekko po skosie, na 20 kromek. Ułożyć je płasko na blasze i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 10–15 minut, aż ciasteczka zrobią się złocistobrązowe. Studzić na blasze około 5 minut, po czym przenieść je na metalową kratkę, żeby ostygły całkowicie. Biscotti można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Żurawiny można zastąpić suszonymi wiśniami lub sułtankami. * Aby upiec biscotti czekoladowe, należy zastąpić żurawiny 55 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (zawierającej minimum 70% kakao). Podczas ucierania jajka z cukrem dodać łyżeczkę naturalnej esencji waniliowej.

    Punkty dla zdrowia

    • Migdały są dobrym źródłem białka, a także zawierają kilka witamin oraz minerałów, w tym witaminę E, kilka witamin z grupy B, magnez, miedź, cynk, żelazo i fosfor. Są szczególnie przydatnym źródłem wapnia dla osób na diecie beznabiałowej, okazały się również wartościowym składnikiem zdrowej diety dla diabetyków. * • Zarówno świeże, jak i suszone żurawiny to dobre źródło witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis