Biriani z krewetkami i szpinakiem

    Biriani z krewetkami i szpinakiem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Biriani to indyjski i południowoazjatycki pilaw z aromatycznymi przyprawami. Danie jest pyszne i oryginalne, a jego przyrządzenie zajmuje zdumiewająco niewiele czasu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżka kolendry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 225 g ryżu basmati, wypłukanego
    • szczypta cukru
    • 300 g młodych liści szpinaku, porwanych
    • 225 g surowych krewetek tygrysich, obranych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Odcedzić pomidory na sicie nad naczyniem ze szkła żaroodpornego z podziałką. Odstawić. W oddzielnym garnku zagotować wodę.
    2. Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, papryczkę chili i imbir, smażyć mieszając 3 minuty. Mieszając dodać kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i gałkę muszkatołową, smażyć mieszając jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie.
    3. Dodać ryż i odcedzone pomidory, wymieszać. Dolać do zachowanej zalewy z pomidorów tyle wrzątku, aby całkowita objętość płynu wynosiła 450 ml. Mieszając dolać ten płyn do naczynia z ryżem i dodatkami, dodać szczyptę cukru i zagotować.
    4. Zmniejszyć ogień, przykryć szczelnie naczynie i pozostawić na ogniu, aż ryż będzie miękki, a cały płyn zostanie wchłonięty. Nie podnosić przez ten czas pokrywki — powinno to zająć 10-12 minut.
    5. Mieszając dodać szpinak, wrzucając liście do naczynia partiami i czekając, aż się zwiną. Kiedy cały szpinak znajdzie się już w naczyniu, ułożyć na wierzchu krewetki, ponownie przykryć i jeszcze zmniejszyć ogień. Gotować 2 minuty, wyłączyć gaz i jeszcze przez minutę nie podnosić pokrywki, aż szpinak i krewetki będą gotowe. Dopiero potem ostrożnie przemieszać widelcem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Można zastąpić szpinak — lub jego część — pieczarkami pokrojonymi w plasterki, dodając je do potrawy razem z ryżem. * • Pokrojona w plasterki czerwona lub zielona papryka to dobry dodatek do tej potrawy. Dodajemy ją w punkcie 2., razem z cebulą. * • Potrawę można podać następnego dnia na zimno, jako sałatkę ryżową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis