Biriani warzywne

    Biriani warzywne

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotujmy prawdziwą ucztę wegetariańską ze złocistego ryżu basmati aromatyzowanego szafranem i wymieszanego z pikantnymi warzywami. Podajmy ją z raitą miętową lub sałatką z ogórka i mięty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 50 g rodzynków
    • 1 kawałek cynamonu, przełamany
    • 8 ziaren czarnego pieprzu
    • 6 goździków
    • nasiona z 6 strączków zielonego kardamonu, pokruszone
    • 1 łyżka nasion kolendry, pokruszonych
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 200 g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 150 g zielonej fasolki, posiekanej
    • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 300 g ryżu basmati, przepłukanego
    • szczypta szafranu
    • DO PRZYBRANIA
    • 1 łyżka prażonych migdałów w płatkach, gałązki kolendry, ćwiartki 3 jajek na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać łyżkę oleju w dużym naczyniu żaroodpornym lub na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 12-15 minut, często mieszając, aż się przyrumieni. Przełożyć z patelni na talerz. Wrzucić na patelnię rodzynki i podgrzewać 30 sekund, cały czas mieszając. Wyjąć i dodać do cebuli na talerzu.
    2. Wlać na patelnię resztę oleju i rozgrzać. Wrzucić cynamon, pieprz, goździki, kardamon i ziarna kolendry. Podsmażać około minuty, mieszając. Zmniejszyć ogień. Dodać mielony kmin rzymski, pieprz kajeński i czosnek. Podgrzewać jeszcze 30-60 sekund, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
    3. Dodać wszystkie warzywa i wymieszać, a następnie stopniowo dodawać jogurt, wciąż podgrzewając na małym ogniu. Dodać 4 łyżki wody, przykryć szczelnie patelnię i dusić 12 minut.
    4. Wsypać ryż do rondla. Dodać szafran, 550 ml wody i szczyptę soli. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować około 10 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i zacznie mięknąć.
    5. Nałożyć ryż na warzywa. Szczelnie przykryć patelnię i dusić na małym ogniu jeszcze 10-15 minut, aż ryż i warzywa zmiękną. Można też ułożyć je warstwami w naczyniu żaroodpornym, przykryć i zapiekać w temperaturze 180°C około 20-30 minut.
    6. Posypać danie cebulą z rodzynkami oraz migdałami, kolendrą i ćwiartkami jajek. Podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis