Bażant duszony z grzybami

    Bażant duszony z grzybami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mięso bażanta jest dość suche i choć zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso innych gatunków dzikiego ptactwa, to głównie w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Groch zagęszcza sos oraz nadaje mu ciekawą konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g suszonych borowików
    • 100 ml wrzątku
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duży bażant, pokrojony na ćwiartki
    • 50 g chudego wędzonego bekonu, pokrojonego w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 100 g pieczarek, przekrojonych
    • 150 g żółtego grochu (połówki)
    • 250 ml czerwonego wina
    • 300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
    • DO PRZYBRANIA
    • posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Włożyć suszone borowiki do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
    2. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Wrzucić porcje bażanta i mocno przyrumienić, smażąc je po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjąć na talerz i ustawić w ciepłym miejscu.
    3. Wrzucić bekon na patelnię i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Dodać seler naciowy, marchewkę, cebulę oraz resztę oliwy. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
    4. Dodać pieczarki i dusić bez przykrycia 3 minuty, następnie dodać groch.
    5. Osączyć namoczone borowiki (zachować płyn) i dodać do naczynia żaroodpornego. Powoli zlać do niego także zachowany płyn, starając się pozostawić osad na dnie miski. Dodać wino i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i dusić 15 minut.
    6. Włożyć porcje bażanta do naczynia żaroodpornego, przykryć i dusić 20-30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • W podobny sposób można też upiec porcje kurczaka lub kacze piersi bez skóry.

    Kucharz radzi

    • To pyszne danie można przygotować 2 dni wcześniej i przechowywać pod przykryciem w lodówce. Przed podaniem wyjąć z lodówki, odczekać, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej i odgrzać na maleńkim ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis