Balti z krewetkami i mango

    Balti z krewetkami i mango

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne, nieco pikantne curry, któremu charakter nadaje mleczko kokosowe. Świeże mango czyni danie bardziej kolorowym i sprawia, że zawiera ono dużo witamin. Można podawać je z ciepłym chlebem naan i indyjskim sosem chutney.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
    • 3 łyżki pasty curry balti
    • 225 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
    • 2 dojrzałe pomidory, obrane i posiekane
    • 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
    • 24 surowe krewetki tygrysie, obrane (ok. 225 g)
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać pokrojoną papryczkę chili i pastę curry, smażyć 1-2 minuty uważając, żeby pasta się nie przypaliła.
    2. Dolać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, wrzucić pomidory. Gotować na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną, a sos trochę zgęstnieje.
    3. Dodać mango, smażyć jeszcze 1-2 minuty, wrzucić krewetki i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż zrobią się różowe i miękkie. Dodać posiekaną kolendrę i podawać.

    Inne propozycje

    • Krewetki z powodzeniem można zastąpić pokrojoną w kostkę chudą wieprzowiną lub kurczakiem. Podgrzewać powoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis