Bakłażanowe roladki

    Bakłażanowe roladki

    3polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W odróżnieniu od wielu innych dań z bakłażanów, które dosłownie pływają w tłuszczu, te roladki zawierają niewiele oliwy. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz również wielbiciele mięsa. Roladki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży bakłażan, pokrojony wzdłuż na 10 plastrów (ok. 340 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    • ½ zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    • 1 cukinia, pokrojona w cienkie paski
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 6 pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • szczypta cukru
    • 200 ml passaty (przecieru pomidorowego)
    • 4 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 170 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
    • 8 czarnych oliwek, posiekanych
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej bazylii, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Pokroić w kostkę 2 skrajne (zewnętrzne) plastry bakłażana razem ze skórką i odłożyć na później. Posmarować oszczędnie 2 łyżeczkami oliwy pozostałe 8 plastrów bakłażana z obu stron. Rozgrzać patelnię, zwykłą lub grillową i obsmażyć plastry po około 2 minuty z obu stron, żeby nieco zmiękły. Przełożyć na deskę do krojenia.
    2. Wlać resztę oliwy na patelnię. Wrzucić cebulę, połowę czosnku, czerwoną i zieloną paprykę, cukinię i odłożone, posiekane plasterki bakłażana. Smażyć około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać natkę pietruszki i połowę pokrojonych w kostkę pomidorów, smażyć jeszcze 5-6 minut.
    3. Wymieszać w misce resztę czosnku i pokrojonych w kostkę pomidorów z posiekaną bazylią, mozzarellą i oliwkami. Odłożyć na później. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    4. Delikatnie doprawić plasterki bakłażana solą i pieprzem do smaku. Ułożyć dużą porcję usmażonych warzyw na szerszym końcu plasterka i zrolować go wokół nadzienia. Podobnie przygotować pozostałe plasterki i resztę nadzienia. Ułożyć wszystkie roladki w naczyniu żaroodpornym.
    5. Nałożyć na wierzch pomidory z mozzarellą i rozłożyć je równo. Piec około 30 minut, aż ser się roztopi. Udekorować gałązkami bazylii i podawać na gorąco lub na zimno.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B6, B12, kwas foliowy, niacyna, wapń * ✓ B1, potas

    Inne propozycje

    • Zamiast cukinii do przyrządzenia farszu można użyć główki kopru włoskiego, pokrojonej wzdłuż na plasterki, a następnie w paseczki. * • Aby przygotować to danie nieco szybciej, należy ułożyć połowę plasterków bakłażana na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą farszu, a następnie pozostałymi plasterkami bakłażana. Przykryć warstwą serowo-pomidorową i piec jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Mozzarella z pomidorami i bazylią smakuje wybornie. Sprawia też, że potrawa zawiera mało tłuszczu, ponieważ ser ten jest bardzo chudy. W odróżnieniu od innych chudych serów mozzarella jest bogata w wapń, który odpowiada za zdrowie kości i zębów, funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz właściwe krzepnięcie krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis