Baklawa na ostro

    Oto pikantna wariacja na temat tego słynnego deseru. Lekkie kruche ciasto filo nadziejemy szpinakiem, serem feta, pomidorami i orzeszkami piniowymi.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g orzeszków piniowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 200 g mrożonego szpinaku
    • 3 dojrzałe pomidory, drobno posiekane i odsączone z soku
    • 100 g sera ricotta
    • 100 g sera feta
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 6 płatów ciasta filo (ok. 270 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysypać orzeszki piniowe na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zaczną się rumienić i mocno pachnieć. Odstawić.
    2. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu 8 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać szpinak i posiekane pomidory. Dusić 6 minut. Przełożyć do dużej miski i odstawić, by całość lekko ostygła.
    3. Dodać do warzyw ser ricotta i feta oraz orzeszki piniowe. Doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową.
    4. Lekko nasmarować płytką formę o wymiarach 20 × 28 cm. Wyłożyć dno i boki dwoma złączonymi płatami ciasta filo. Pozostawić nadmiar ciasta zwisający z krawędzi formy. Nałożyć połowę nadzienia i rozprowadzić równomiernie. Przykryć następnymi dwoma złożonymi plastrami ciasta filo i nałożyć drugą warstwę nadzienia.
    5. Zawinąć nadmiar ciasta do góry i ułożyć na wierzchu pozostałe 2 plastry filo, zawijając krawędzie do dołu. Posmarować pozostałą oliwą i piec 25 minut, aż baklawa się przyrumieni.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować to danie z mięsem, należy dodać 150 g wędzonego bekonu razem z cebulą w punkcie 2. i smażyć 10 minut. Dalej przygotowywać potrawę według przepisu głównego, zamiast sera feta dodać 30 g tartego parmezanu.

    Kucharz radzi

    • Nadzienie można przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnie doprowadzić do temperatury pokojowej i upiec.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)