Baklawa na ostro

    Baklawa na ostro

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pikantna wariacja na temat tego słynnego deseru. Lekkie kruche ciasto filo nadziejemy szpinakiem, serem feta, pomidorami i orzeszkami piniowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g orzeszków piniowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 200 g mrożonego szpinaku
    • 3 dojrzałe pomidory, drobno posiekane i odsączone z soku
    • 100 g sera ricotta
    • 100 g sera feta
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 6 płatów ciasta filo (ok. 270 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysypać orzeszki piniowe na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zaczną się rumienić i mocno pachnieć. Odstawić.
    2. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu 8 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać szpinak i posiekane pomidory. Dusić 6 minut. Przełożyć do dużej miski i odstawić, by całość lekko ostygła.
    3. Dodać do warzyw ser ricotta i feta oraz orzeszki piniowe. Doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową.
    4. Lekko nasmarować płytką formę o wymiarach 20 × 28 cm. Wyłożyć dno i boki dwoma złączonymi płatami ciasta filo. Pozostawić nadmiar ciasta zwisający z krawędzi formy. Nałożyć połowę nadzienia i rozprowadzić równomiernie. Przykryć następnymi dwoma złożonymi plastrami ciasta filo i nałożyć drugą warstwę nadzienia.
    5. Zawinąć nadmiar ciasta do góry i ułożyć na wierzchu pozostałe 2 plastry filo, zawijając krawędzie do dołu. Posmarować pozostałą oliwą i piec 25 minut, aż baklawa się przyrumieni.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować to danie z mięsem, należy dodać 150 g wędzonego bekonu razem z cebulą w punkcie 2. i smażyć 10 minut. Dalej przygotowywać potrawę według przepisu głównego, zamiast sera feta dodać 30 g tartego parmezanu.

    Kucharz radzi

    • Nadzienie można przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnie doprowadzić do temperatury pokojowej i upiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis