Bajgle z pieczonym indykiem i pastrami

    Bajgle z pieczonym indykiem i pastrami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Połączenie pastrami, czyli suszonej wędzonej wołowiny i białego bajgla - taki pomysł musiał zrodzić się w Nowym Jorku. My zamiast majonezu, jak w klasycznej nowojorskiej kanapce, radzimy użyć chudego twarożku z ziołami i dodać chude mięso pieczonego indyka. Mniej kalorii, więcej smaku - to świetna kanapka na szybki lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 bajgle, przekrojone na pół
    • 6 łyżek chudego twarożku (ok. 125 g)
    • 6 małych korniszonów, drobno posiekanych
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 4 liście sałaty lodowej
    • 1 duży pomidor, pokrojony na 4 grube plastry
    • 8 cienkich plastrów chudego pieczonego indyka (razem ok. 170 g)
    • 8 plastrów pastrami (razem ok. 110 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ułożyć bajgle, przecięciem do góry, na blasze grillowej i opiekać 3-4 minuty, aż się zrumienią.
    2. Przyrządzić pastę z twarożku, korniszonów i natki pietruszki.
    3. Podzielić pastę serową na 8 części i posmarować nią rogale od opieczonej strony.
    4. Na spodach bajgli położyć liście sałaty lodowej, a na nich — grube plastry pomidora. Następnie na każdym spodzie ułożyć czwartą część indyka i pastrami — plastry nie powinny wystawać poza kanapkę. Przykryć wszystko górnymi częściami bajgli i ścisnąć. Przed podaniem przekroić na połówki.

    Inne propozycje

    • Zamiast indyka można użyć wędzonego kurczaka pokrojonego w cienkie plastry. * • Można także przygotować te kanapki w formie zapiekanki. Należy wówczas zrezygnować z twarożku, korniszonów i pastrami. Rozkroić bajgle, nie przecinając ich do końca i otworzyć jak książkę. Opiec pod opiekaczem (przeciętą stroną do góry), a następnie ułożyć na nich sałatę, cienkie plasterki pomidorów i indyka. Dodać 30 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plasterki i włożyć z powrotem pod opiekacz. Opiekać, aż ser się stopi. Podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis