Bagietka z wieprzowiną i sosem jabłkowym

    Bagietka z wieprzowiną i sosem jabłkowym

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Doskonałym dodatkiem do chrupiącej bagietki z pieczoną wieprzowiną jest kruche jabłko podsmażone z przyprawami i szalotką oraz rukiew wodna.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 3 deserowe jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • sok z 1 cytryny
    • 100 ml soku jabłkowego
    • 25 g drobnego cukru
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 1 bagietka lub bułka paryska
    • 125 g chudej pieczonej wieprzowiny lub wędzonej polędwicy wieprzowej, pokrojonej w grube plastry
    • 50 g rukwi wodnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać w rondelku oliwę lub olej z orzechów włoskich, wrzucić szalotkę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać jabłka, sok z cytryny i sok jabłkowy, gotować, aż płyn zacznie lekko wrzeć. Przykryć rondel, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
    2. Mieszając dodać cukier i ziele angielskie, lekko zwiększyć ogień i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, 8-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a plasterki jabłka będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać.
    3. Rozgnieść jabłka tłuczkiem do ziemniaków, aby pozostały niewielkie kawałki. Odstawić do wystygnięcia.
    4. Przekroić bagietkę poziomo na pół, nie przecinając do końca (z jednego boku powinna pozostać złączona). Otworzyć bagietkę, posmarować obficie sosem jabłkowym. Wypełnić plastrami mięsa i rukwią wodną, a następnie zamknąć i ścisnąć. Podzielić w poprzek na 2 porcje, każdąz nich przeciąć skośnie na pół i podawać.

    Inne propozycje

    • Sos jabłkowy można przyrządzić wcześniej — przygotować wszystko według przepisu aż do punktu 3., a następnie przykryć i przechowywać w lodówce (do 3 dni) lub w zamrażarce (do 2 miesięcy). Jabłka można zastąpić gruszkami, a sok jabłkowy — pomarańczowym. * • Z sosem jabłkowym dobrze smakują sery o ostrym smaku. Na posmarowanej sosem bagietce można ułożyć 125 g pokrojonego w grube plastry dojrzałego sera cheddar, a do tego połówkę małej czerwonej cebuli, dojrzałego pomidora i 100 g ogórka — wszystkie warzywa pokrojone w cienkie plasterki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis