Bagietka z pieczonymi warzywami

    Bagietka z pieczonymi warzywami

    3polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    • 4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
    • 1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
    • 2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki (razem ok. 340 g)
    • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 150 g sera feta
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
    2. Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry. Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.
    3. Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki. Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8-10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.
    4. Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry. Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie.
    5. Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3-4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, kwas foliowy * ✓✓ B1, B6, B12, niacyna, wapń, żelazo, selen * ✓ B2, miedź, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Aby przygotować to danie w wersji piknikowej, należy odkroić wierzch z okrągłego białego chleba o średnicy 18 cm. Wydrążyć miękisz, pozostawiając skórkę o grubości około 2 cm. Posmarować wnętrze chleba 2 łyżkami pasty z suszonych pomidorów lub tapenadą (pastą z oliwek). Włożyć do środka warstwę ostudzonych pieczonych warzyw, warstwę opieczonej papryki. Odsączyć i pokroić w plasterki 150 g mozzarelli, ułożyć na warzywach. Przykryć wierzchem chleba, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Pokroić na trójkątne porcje, jak tort. * • Można nakroić podłużne bułeczki do ¾ szerokości, rozłożyć płasko i lekko opiec. Nałożyć na wierzch warzywa i ser feta, a następnie złożyć z powrotem i podawać bez opiekania sera. * • Przed dodaniem sera feta skropić upieczone warzywa odrobiną octu balsamicznego. * • Rozmaryn można zastąpić świeżym tymiankiem.

    Zalety

    • Pieczywo to ważny składnik zdrowej diety, ponieważ zawiera mnóstwo węglowodanów złożonych, czyli skrobi, a także błonnik, witaminy i mikroelementy, głównie wapń. * • Ser feta zawiera dość dużo tłuszczu i soli, ale ponieważ ma bardzo intensywny smak, używa się go bardzo niewiele.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis