Aromatyczny orientalny miecznik gotowany na parze

    Miecznik bardzo przypomina mięso, ale pieczony na grillu łatwo wysycha. Ugotujmy go na parze w papierowych paczuszkach, wraz z warzywami i pikantnymi przyprawami tajskimi. Dzięki temu ryba będzie delikatna i soczysta.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 cebulek dymek
    • 200 g pak choi, poszatkowane
    • 100 g groszku cukrowego, pokrojonego wzdłuż w paseczki
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 4 steki z miecznika o grubości około 1 cm i wadze około 140 g
    • 1 palczatka cytrynowa, posiekana
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 1 liść limonki kaffir, posiekany
    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 225 g ryżu basmati i dzikiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 23min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 43min. 

    1. Przekroić cebule dymki w poprzek na połówki i drobno poszatkować wzdłuż. Włożyć do miski razem z pak choi i groszkiem cukrowym. Utrzeć łyżkę soku z limonki z sosem rybnym i olejem sezamowym. Skropić łyżeczką tej mieszanki warzywa w misce i lekko je w niej obtoczyć.
    2. Przygotować 4 kwadratowe kawałki pergaminu o boku 30 cm. Ułożyć na środku każdego jedną czwartą posiekanych warzyw. Przykryć kawałkiem miecznika.
    3. Zachować łyżeczkę posiekanej palczatki cytrynowej. Resztę włożyć do moździerza. Dodać chili, czosnek oraz imbir i lekko utłuc. Dodać pozostały sok z limonki i posmarować rybę. Posypać posiekanym listkiem limonki kaffir, luźno zawinąć brzegi pergaminu do góry i ścisnąć je, by powstały szczelnie zamknięte pakieciki. Ułożyć w koszyku do gotowania na parze.
    4. Wlać wywar do rondla, podgrzać. Dodać odłożoną palczatkę cytrynową, zachowany sok z limonki i ryż. Doprowadzić do wrzenia i szczelnie przykryć rondel. Gotować 5 minut. Ustawić koszyk z rybą na rondlu z gotującym się ryżem i przykryć. Gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 minuty, aż ryba będzie miękka, a ryż się ugotuje i wchłonie cały wywar.
    5. Ostrożnie otworzyć pakieciki, zlać sos do ryżu i delikatnie wymieszać. Przełożyć ryż na podgrzane talerze. Ostrożnie przełożyć na nie rybę wraz z warzywami. Podawać od razu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis