Aromatyczny orientalny miecznik gotowany na parze

    Aromatyczny orientalny miecznik gotowany na parze

    Zapisz do ulubionych
    43min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miecznik bardzo przypomina mięso, ale pieczony na grillu łatwo wysycha. Ugotujmy go na parze w papierowych paczuszkach, wraz z warzywami i pikantnymi przyprawami tajskimi. Dzięki temu ryba będzie delikatna i soczysta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 cebulek dymek
    • 200 g pak choi, poszatkowane
    • 100 g groszku cukrowego, pokrojonego wzdłuż w paseczki
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 4 steki z miecznika o grubości około 1 cm i wadze około 140 g
    • 1 palczatka cytrynowa, posiekana
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 1 liść limonki kaffir, posiekany
    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 225 g ryżu basmati i dzikiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 23min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 43min. 

    1. Przekroić cebule dymki w poprzek na połówki i drobno poszatkować wzdłuż. Włożyć do miski razem z pak choi i groszkiem cukrowym. Utrzeć łyżkę soku z limonki z sosem rybnym i olejem sezamowym. Skropić łyżeczką tej mieszanki warzywa w misce i lekko je w niej obtoczyć.
    2. Przygotować 4 kwadratowe kawałki pergaminu o boku 30 cm. Ułożyć na środku każdego jedną czwartą posiekanych warzyw. Przykryć kawałkiem miecznika.
    3. Zachować łyżeczkę posiekanej palczatki cytrynowej. Resztę włożyć do moździerza. Dodać chili, czosnek oraz imbir i lekko utłuc. Dodać pozostały sok z limonki i posmarować rybę. Posypać posiekanym listkiem limonki kaffir, luźno zawinąć brzegi pergaminu do góry i ścisnąć je, by powstały szczelnie zamknięte pakieciki. Ułożyć w koszyku do gotowania na parze.
    4. Wlać wywar do rondla, podgrzać. Dodać odłożoną palczatkę cytrynową, zachowany sok z limonki i ryż. Doprowadzić do wrzenia i szczelnie przykryć rondel. Gotować 5 minut. Ustawić koszyk z rybą na rondlu z gotującym się ryżem i przykryć. Gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 minuty, aż ryba będzie miękka, a ryż się ugotuje i wchłonie cały wywar.
    5. Ostrożnie otworzyć pakieciki, zlać sos do ryżu i delikatnie wymieszać. Przełożyć ryż na podgrzane talerze. Ostrożnie przełożyć na nie rybę wraz z warzywami. Podawać od razu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis