“Cztery pory roku” - pizza na imprezę

    “Cztery pory roku” - pizza na imprezę

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna pizza z różnymi dodatkami — każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Nie ustępuje smakiem gotowym pizzom, choć zawiera mniej soli i tłuszczu. Niech nas nie zniechęci długa lista składników — jej przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Najlepiej podawać ją z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • CIASTO
    • 350 g mąki
    • 6 g suszonych drożdży
    • ¼ łyżeczki soli
    • 200 ml letniej wody
    • DODATKI
    • 150 g młodych porów, w plasterkach
    • 125 g pieczarek, w plasterkach
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 2 pieczone czerwone papryki, pokrojone w grube plastry
    • 100 g serc karczochów, odsączonych i pokrojonych na ć wiartki
    • 150 ml passaty pomidorowej
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka tapenade (pasty z oliwek, kaparów i anchois)
    • 50 g szynki parmeńskiej
    • 25 g czarnych oliwek, w plasterkach
    • 50 g suszonych pomidorów, siekanych
    • 50 g mozzarelli, startej
    • DO PRZYBRANIA
    • świeże oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać w dużym naczyniu mąkę, drożdże i sól. Zrobić zagłębienie i wlać w nie oliwę oraz tyle letniej wody, żeby po zagnieceniu powstało gładkie ciasto. Przenieść na podsypany mąką blat i wyrabiać około 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do tego samego, wypłukanego i lekko natłuszczonego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką albo natłuszczoną folią i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę, żeby wyrosło (podwoiło objętość).
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przygotować dodatki. Wrzucić pory i pieczarki na patelnię, wlać ocet winny, przykryć i podsmażać 3-4 minuty na dużym ogniu, wstrząsając patelnią, aż warzywa zmiękną. Dodać pieczoną paprykę i karczochy. Wrzucić czosnek do passaty, wymieszać.
    3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać jeszcze chwilę, a następnie rozwałkować lub rozgnieść, żeby powstało koło o średnicy 30-32 cm i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
    4. Rozsmarować równo passatę z czosnkiem na cieście, na wierzchu położyć dodatki: na jednej ćwiartce pory podsmażone z pieczarkami, na drugiej - paprykę z karczochami, trzecią przyprawić pastą tapenade i ułożyć na niej szynkę parmeńską, na ostatniej ćwiartce ułożyć suszone pomidory i oliwki. Całą pizzę posypać tartą mozzarellą.
    5. Piec pizzę 25-30 minut, aż brzegi zrumienią się, a dodatki pokryją zapieczonym serem. Posypać świeżymi listkami oregano, pokroić i podawać.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Inne propozycje

    • Zamiast zwykłej mąki można użyć mąki razowej zwykłej lub pełnoziarnistej. Ciasto będzie wtedy nieco cięższe — jeśli nam to nie odpowiada, możemy zmieszać mąkę białą i razową (1:1). Można także sięgnąć po gotowe ciasto w proszku - chlebowe lub na pizzę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis