Makaron z czosnkiem

    Makaron z czosnkiem

    37polubień
    30min.


    Zrobione przez 136 osób

    Makaron z ziołami, pysznym smażonym czosnkiem i mnóstwem świeżo startego parmezanu. Czosnek rozdrobnić tak, żeby część była zgnieciona, a część w większych kawałkach. W razie potrzeby świeże zioła można zastąpić 1 łyżką włoskiej mieszanki ziołowej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (450 g) makaronu penne (rurki)
    • 1 średnia główka czosnku, obranego i rozdrobnionego
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka świeżgo posiekanego oregano
    • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka zmielonej ostrej czerwonej papryki w płatkach
    • 100 g (1 szklanka) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
    2. Przez około 10 do 15 minut podsmażać czosnek na patelni na małym ogniu tak, by tylko skwierczał, ale się nie przypalił. Doprawić bazylią, oregano, pietruszką oraz papryką, a następnie zdjąć z ognia.
    3. Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z sosem czosnkowym. Odłożyć na 3 do 5 minut, a tuż przed podaniem posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    wojarosz
    autor:
    10

    zmiana składników na inne. ...dodałem pokrojone w paseczki suszone pomidory - pycha... - 10 cze 2010

    KazimierzMitrenga
    3

    Musiałem po swojemu z powodu braku składników i były zioła suszone nie świeże, no i gouda zamiast parmezanu niestety. Brzuszek pełny ;-) - 04 gru 2013

    wojarosz
    autor:
    3

    - 10 cze 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis