Zupa z zielonego groszku

Odrobina śmietany sprawia, że ta zupa ze świeżych warzyw ma łagodny smak. Użyty w dużej ilości zielony groszek dostarcza witamin i błonnika, a skromna ilość chudej gotowanej szynki jest źródłem białka. Zupę należy podawać z chrupiącym chlebem jako pożywną przekąskę lub jako danie obiadowe razem z kanapką.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 por, posiekany
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 100 g chudej gotowanej lub pieczonej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 l wywaru z warzyw, najlepiej domowego, albo mieszanka wywaru z wodą w proporcji pół na pół
  • 3 duże liście sałaty, drobno poszatkowane
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Podgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek, por, seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniak i szynkę. Dobrze wymieszać, przykryć rondel, zmniejszyć ogień i podduszać warzywa około 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać, aby ugotowały się równomiernie.
  2. Dodać groszek, zioła prowansalskie i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż groszek lekko zmięknie – przeznaczyć około 10 minut na gotowanie świeżego groszku lub 5 minut na gotowanie groszku mrożonego. Dodać sałatę i gotować jeszcze 5 minut.
  3. Przetrzeć połowę do dwóch trzecich zupy w mikserze, a następnie dodać ją do reszty. Można też posłużyć się ręcznym mikserem, żeby częściowo przetrzeć zupę w rondlu. W razie potrzeby delikatnie ją podgrzać, sprawdzić jej smak i przyprawić. Nalać zupę do ciepłych misek. Do każdej porcji dodać trochę śmietany, wymieszać i natychmiast podawać.

Inne propozycje

Aby zupa była bardziej treściwa, do każdej miski wrzucić kopiastą łyżkę świeżo ugotowanego ryżu bądź cienkiego makaronu. * Zupa grochowa Zamiast świeżego lub mrożonego groszku należy użyć 140 g suszonego grochu (żółtego lub zielonego). W punkcie pierwszym dodać do szynki i warzyw 125 g pokrojonego w kostkę selera korzeniowego, ¼ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego oraz kilka kropel sosu chili, na przykład tabasco. Zwiększyć objętość wywaru do 1,5 l i gotować na małym ogniu 1–1½ godziny, aż groch zmięknie. Nie dodawać liści sałaty ani śmietany kremówki. Przetrzeć na gładko całą zupę. Dodać pieprz i podgrzać zupę przed podaniem.

Punkty dla zdrowia

• Na przestrzeni dziejów czosnku używano do leczenia wszystkiego, od grzybicy stóp do przeziębień i grypy. Fakty naukowe uwiarygodniają tradycję ludową – na przykład wiadomo że alicyna, związek, który nadaje czosnkowi jego charakterystyczny zapach i smak, działa jak silny antybiotyk, a także ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. * • Groch jest dobrym źródłem witamin z grupy B – B₁, B₆ oraz niacyny – i dostarcza dość dużych ilości kwasu foliowego oraz witaminy C. Jako dobre źródło rozpuszczalnego błonnika jest polecany osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

1 porcja zawiera

Doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₆ i witaminy C. Dobre źródło żelaza, potasu oraz cynku. Dość dobre źródło wapnia, miedzi i niacyny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie