Zupa gulaszowa z wołowiną i warzywami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i warzywami

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten obfity posiłek łączy wołowinę z warzywami i kluskami oraz trzema podstawowymi składnikami prawdziwego gulaszu – papryką, cebulą i nasionami kminku zwyczajnego. Należy ją podawać razem z ziemniakami ugotowanymi w wodzie bądź na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
    • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 500 g chudego rozbratla, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w 2-cm. kostkę
    • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka papryki
    • ¼ łyżeczki nasion kminku
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 750 ml wywaru wołowego, najlepiej domowej roboty
    • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
    • sól i pieprz
    • posiekana natka pietruszki, do przybrania
    • Kluski pietruszkowo-cebulowe
    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 jajko
    • 3 łyżki chudego mleka
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 120 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i często mieszając smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać.
    2. Włożyć do rondla kostki wołowiny i smażyć, mieszając, 5 minut, aż mięso przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę, nasiona kminku, pomidory z puszki oraz wywar. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Delikatnie dusić pod przykryciem godzinę, aż wołowina zmięknie.
    3. Przygotować kluski. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, około 10 minut, żeby zmiękła, ale się nie przyrumieniła. Ubić w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    4. Wrzucić kapustę do rondla i dokładnie wymieszać z wołowiną oraz pozostałymi warzywami. Wilgotnymi dłońmi uformować z ciasta na kluski 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do rondla i smażyć jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe. Sprawdzić, czy potrawa wymaga przyprawienia i podawać zupę w podgrzanych talerzach, posypaną natką pietruszki.

    Inne propozycje

    Zastąpić mięso wołowe 340 g cielęciny na gulasz, a do kapusty dodać 100 g pokrojonej w kostkę wędzonej kiełbasy wieprzowej. * Zamiast kapusty użyć pokrojonej w cienkie plastry czerwonej papryki. * Aby przyrządzić pikantną zupę, należy dodać drobno posiekaną świeżą papryczkę chili razem z papryką w proszku.

    Punkty dla zdrowia

    • Kapusta jak wszystkie rośliny z tej samej rodziny zawiera glukozynolaty oraz inne związki siarki, które, jak się uważa, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Warzywa te są również dobrym źródłem witaminy C i najbogatszym warzywnym źródłem kwasu foliowego. * • Kluski są pożywnym dodatkiem do zup oraz gulaszów jako pokarm sycący i dostarczający organizmowi bogatych w skrobię węglowodanów.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło kwasu foliowego, niacyny, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₁₂, witaminy C, witaminy E oraz cynku. Dobre źródło żelaza, selenu i witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis