Wołowina w stylu bolońskim

    Wołowina w stylu bolońskim

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cytryna i koper włoski nadają duszonej mielonej wołowinie zupełnie nowy, oryginalny smak. Do wołowiny po bolońsku należy podawać bardzo dużo pieczywa, którym będzie można zebrać z talerza przepyszny pikantny sos pomidorowy, oraz sałatkę z chrupiących liści warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g bardzo chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 600 g ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w drobną kostkę
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 150 ml wywaru z kurczaka, gotowego lub z kostki
    • sok i starta skórka z 1 cytryny, rozdrobniona
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • listki kopru włoskiego, posiekane
    • świeża pietruszka, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Włożyć wołowinę, cebulę i czosnek do dużego rondla i smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż mięso rozpadnie się i równomiernie przyrumieni.
    2. Dodać do wołowiny ziemniaki, pomidory, wywar z kurczaka, pół startej skórki cytrynowej, cukier i trochę przypraw. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby ziemniaki równomiernie się ugotowały.
    3. Wrzucić do rondla koper włoski, fasolkę szparagową, wlać sok cytrynowy i wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a koper i fasolka lekko ugotowane, lecz wciąż kruche.
    4. Skosztować i doprawić, a potem nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać resztą startej skórki cytrynowej, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.

    Inne propozycje

    Wołowinę można zastąpić mielonym mięsem indyka, kurczaka, mieloną wieprzowiną bądź jagnięciną. * Zamiast ziemniaków można użyć marchewki i fasolki z puszki. Dodać 400 g odsączonej i wypłukanej fasoli cannellini lub fasoli czarne oczko oraz 250 g marchewki, pokrojonej w drobną kostkę. * Jeśli potrawę mają jeść małe dzieci, nie należy dodawać soku cytrynowego. Lepiej podawać ją wówczas z cząstkami cytryny, żeby każdy mógł wycisnąć sok, jeśli chce.

    Punkty dla zdrowia

    • Bardzo chude mielone mięso wołowe zawiera 9,6 g tłuszczu na 100 g. Jeśli używamy grubej patelni z nieprzywierającą powierzchnią, podczas przyrumieniania mielonego mięsa nie ma potrzeby dodawać tłuszczu. * • Pomidory są obfitym źródłem witaminy C – surowe świeże pomidory zawierają jej 17 mg na 100 g, a pomidory z puszki – około 12 mg. * • Szorowanie ziemniaków zamiast obierania ich ze skórki pozwala zachować witaminy oraz minerały znajdujące się tuż pod nią. Skórka dostarcza również cennego błonnika. * • Mrożona fasolka szparagowa jest przydatnym i uniwersalnym składnikiem potraw spożywanych na co dzień. Jest dość dobrym źródłem błonnika i dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla zdrowego przebiegu ciąży. Kwas foliowy może również chronić przed chorobami serca.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy C. Dobre źródło kwasu foliowego oraz żelaza. Dość dobre źródło niacyny, potasu, selenu i witaminy B₁.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis