Zupa rybna na szybko

    Zupa rybna na szybko

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Owoce morza, biała ryba, do tego kawałki ziemniaków i pomidorów oraz mrożone warzywa — oto przepis na sycącą zupę pełną smaku i aromatu. Doskonałym dodatkiem będzie razowa ciabatta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 900 ml wywaru rybnego lub z kurczaka
    • szczypta szafranu
    • 1 liść laurowy
    • 250 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 225 g mieszanki mrożonych warzyw
    • 300 g pomidorów, obranych, pokrojonych w kostkę
    • 200 g filetu z dorsza, pokrojonego na kawałki więlkości kęsa
    • 340 g małży, krążków kalmara, krewetek. Jeśli z mrożonki - należy je najpierw rozmrozić.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Smażyć na niej szalotkę i czosnek 5-6 minut (warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się zrumienić). Dolać wywar, dodać szafran i liść laurowy, zagotować.
    2. Dodać ziemniaki, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Zwiększyć ogień, dodać mieszankę mrożonych warzyw. Zagotować, mieszając dodać pomidory, rybę i mieszankę owoców morza. Zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować — nie mieszając — jeszcze 3 minuty, aż ryba będzie biała i ugotowana. Przyprawić do smaku, podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Jeśli przygotowujemy tę zupę na specjalną okazję, można zastąpić 100 ml wywaru wytrawnym białym winem, zamiast mieszanki owoców morza można użyć małży w muszlach, a zamiast dorsza — innej ryby o jędrnym białym mięsie. Należy wówczas gotować tak długo, aż muszle się otworzą (jeśli któraś się nie otworzy, trzeba ją wyjąć z zupy i wyrzucić). Na koniec można przybrać zupę garścią całych, ugotowanych krewetek w skorupkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis