Makaron z cebulą

    (196)
    30 min

    Ten wspaniały, prosty przepis jest wynikiem moich wielu kucharskich prób i błędów. To naprawdę świetne danie, a przyrządzenie go zabiera dosłownie parę minut. Cała moja rodzina bardzo je lubi - nawet mój wybredny pięciolatek! Błyskawiczna, prosta potrawa! Przed podaniem należy posypać startym parmezanem.


    Zrobione przez 196 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki masła
    • 5 cebul pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka bulionu z kurczaka
    • 500 g makaronu (najlepiej wstążki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej patelni podsmażyć cebulę na maśle z oliwą, aż nabierze złotego koloru.
    2. Dodać bazylię, pieprz, wodę i bulion, i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Usmażoną cebulę dodać do ugotowanego makaronu, posypać serem, wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (196)

    Komentarze po polsku (3)

    autor:
    11

    zmieniona ilość składników. swiezy boczek pokrojony w slupki,podsmazony,wrzucamy cebule i dalej jak w przepisie.Mozna dodac ostra papryczke drobno posiekana  -  29 lis 2010

    autor:
    6

     -  29 lis 2010

    autor:
    0

    Na nagłego głoda i prawie pustą lodówkę 😜  -  14 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)