Sałatka złocisto-szmaragdowa

    Sałatka złocisto-szmaragdowa

    4polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto niecodzienne zestawienie słodkiego i miękkiego miąższu mango z kruchymi listkami sałaty. Ta barwna i odświeżająca sałatka najlepiej smakuje z ciepłym pełnoziarnistym pieczywem - chlebem lub bułeczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duże dojrzałe mango
    • 200 g mieszanych liści młodego szpinaku, rukwi wodnej i rokietty lub sałaty frisée
    • 12 listków świeżej bazylii, grubo posiekanych lub rozerwanych
    • 6 pędów świeżej kolendry, listki grubo posiekane, łodyżki usunięte
    • 30 g orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych, uprażonych i grubo posiekanych
    • Sos limonkowo-imbirowy
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego, świeżego imbiru
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Obrać mango. Oddzielić nożem miąższ od pestki i pokroić wzdłuż na cienkie cząstki.
    2. Wymieszać wszystkie liście, łącznie z bazylią i kolendrą na dużym talerzu. Ułożyć cząstki mango na liściach i między nimi.
    3. Wymieszać składniki sosu i polać nimi sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami nerkowca lub orzeszkami ziemnymi i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B1, E, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo

    Inne propozycje

    • Doskonałymi dodatkami do tej sałatki są wiórki obranego, ugotowanego buraka oraz gotowanego lub surowego selera korzeniowego. * • Mango możemy zastąpić bezpestkowymi zielonymi winogronami (przepołowionymi, jeśli są duże), plasterkami jabłka deserowego lub awokado, pokrojonym w kostkę. * • Orzechy możemy zastąpić prażonymi pestkami dyni, ziarnem sezamu lub orzeszkami piniowymi. A nawet pikantnymi grzankami. Kroimy 2 kromki bułki z poprzedniego dnia w kostkę i wkładamy do plastikowej torebki. Dodajemy szczyptę chili w proszku i łyżkę oliwy z oliwek extra virgin. Zamykamy torebkę i potrzą samy. Wysypujemy zawartość torebki na patelnię teflonową i krótko obsmażamy. Chrupią ce i złociste grzanki dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. * • Żeby sos był całkowicie beztłuszczowy, mieszamy łyżkę octu ryżowego, doprawionego imbirem ze skórką i sokiem z limonki. Dodajemy 2 łyżki soku z pomarańczy. Możemy też zmieszać po 2 łyżki soku pomarańczowego, wytrawnego sherry i sosu sojowego. * • Zielona sałata to uniwersalne uzupełnienie każdego posiłku. Możemy też układać na niej owoce lub wędzoną rybę na przystawkę. Mieszamy 225 g liści różnych sałat (sałaty lodowej, rzymskiej, karbowanej, lollo rossa, roszponki, młodych liści szpinaku lub rukoli) z 45 g rozerwanych lub grubo posiekanych liści świeżych ziół (bazylii, estragonu, trybuli, natki pietruszki i mięty). Możemy natrzeć wnętrze salaterki przekrojonym ząbkiem czosnku. Wkładamy do salaterki listki sałaty i zioła. Przyrzą dzamy sos, mieszając drobno posiekaną szalotkę z ½ łyżeczki musztardy dijon, 2 łyżkami białego octu winnego i 4 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin. Doprawiamy sos do smaku i skrapiamy nim sałatkę. Delikatnie mieszamy.

    Zalety

    • Mango zawiera dużo karotenoidów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i chorobami zwyrodnieniowymi. Dostarcza witamin E, C i B. * • Warzywa liściaste dostarczają potasu, wapnia i żelaza. Wszystkie te substancje mają właściwości przeciwnowotworowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis