Łatwy hummus

    (358)
    10 min

    Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.


    Zrobione przez 350 osób

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy; odsączyć, odlewając płyn do osobnej miseczki
    • 50 g świeżej papryki jalapeño, pokrojonej w plasterki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę z papryczkami jalapeño, kuminem, czosnkiem, sokiem z cytryny i 1 łyżką płynu z puszki z ciecierzycą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (358)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    12

    no, a gdzie tahini? nieodłączny dodatek hummusu...  -  20 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)