Łatwy hummus

    Łatwy hummus

    25polubień
    10min.


    Zrobione przez 350 osób

    Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy; odsączyć, odlewając płyn do osobnej miseczki
    • 50 g świeżej papryki jalapeño, pokrojonej w plasterki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę z papryczkami jalapeño, kuminem, czosnkiem, sokiem z cytryny i 1 łyżką płynu z puszki z ciecierzycą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    12

    no, a gdzie tahini? nieodłączny dodatek hummusu... - 20 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis