Hiszpańska paella wegetariańska

    Hiszpańska paella wegetariańska

    9polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bogate, sycące danie - hiszpańska paella przystosowana do wymagań wegetarian. Po jej spróbowaniu twoja rodzina polubi tofu - doskonałe źródło chudego białka, witamin i soli mineralnych. Można podawać z sałatką z pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 szalotki, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 200 g długoziarnistego białego ryżu
    • 1 l gorącego wywaru z warzyw
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 175 g małych pieczarek, pokrojonych na ć wiartki
    • 220 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki świeżego estragonu, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na patelni do paelli albo innej dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić szalotki i czosnek, smażyć na niewielkim ogniu 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać bakłażana, smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić.
    2. Dodać paprykę. Smażyć mieszając jeszcze 2-3 minuty, a następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Dodać połowę wywaru i zagotować, cały czas mieszając.
    3. Częściowo przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 25-30 minut, aż ryż zacznie pęcznieć. Dolać nieco wywaru, a następnie dodać cukinię oraz pieczarki i wymieszać. Odkryć, gotować kolejne 25-30 minut, w razie potrzeby dolewając wywaru, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn (być może nie będzie trzeba dodawać całego wywaru — w zależności od wielkości patelni i intensywności ognia ryż wchłania różną ilość wody).
    4. Wymieszać i spróbować, czy ryż jest gotowy — ziarna powinny być miękkie z zewnątrz i nieco twardsze w środku. Dodać tofu i estragon, wymieszać, rozgrzać i doprawić do smaku. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KasiaLinde
    autor:
    2

    Znakomite danie. Proste w wykonaniu, choć niestety nie użyłam świeżego estragonu. Użyłam tofu wędzonego z Polsoi i wyszło znakomicie. Będę korzystała z tego przepisu często, bo i domownicy oszaleli na jego punkcie. - 20 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis