Lasagne po polsku

    Lasagne po polsku

    18polubień
    40min.


    Zrobione przez 185 osób

    Pełna ziemniaków, makaronu, cebuli, masła i sera śmietankowego smakuje podobnie do pierogów i jest świetna! Szybko i łatwo się ją przyrządza. Podawać z ulubionymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 9 niegotowanych dużych płatów makaronu lasagne
    • 1 cebula, pokrojona w piórka
    • 115 g masła
    • 130 g płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków)
    • 225 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Ugotować płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć wilgotną ściereczką, aby utrzymać wilgotność ALBO spryskać każdy płat lasagne tłuszczem w sprayu LUB lekko posmarować olejem.
    3. W dużej patelni, na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażać na maśle cebulę.
    4. Przygotować puree ziemniaczane z płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków) zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale nie dodawać mleka. Dodać serek śmietankowy i starannie wymieszać.
    5. Umieścić 3 płaty makaronu lasagne na dnie lekko nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Przykryć połową mieszanki ziemniaczanej. Na to położyć kolejne 3 płaty makaronu, a następnie pozostałą połowę mieszanki z ziemniakami. Zakończyć warstwą z pozostałych 3 płatów makaronu, a następnie posypać podsmażoną cebulką.
    6. Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut lub do czasu, kiedy potrawa zacznie bulgotać. Przed pokrojeniem pozostawić na 5 minut by lasagne przestygła.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Bardziej przypomina mi to zapiekankę ziemniaczaną niż lasagne - dodałam skwarki cebulowe do puree ziemniaczanego, a oprócz makaronu lasagne dałam również żółty ser. Następnym razem rozważam, czy nie dać podsmażonego boczku do farszu lub nawet użyć bekonu zamiast makaronu. To by dopiero była polska lasagne! - 20 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis