Ciabatta z pieczarkami i czosnkiem

    Ciabatta z pieczarkami i czosnkiem

    7polubień
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczarki z czosnkiem to smaczna przystawka, w wielu przepisach dodaje się do niej jednak zbyt dużo masła. W tym przepisie również znajdziemy masło, ale jest go niewiele. Danie to doskonale smakuje z drobno poszatkowaną, białą kapustą oraz posiekaną dymką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bochenek ciabatty
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 30 g masła
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 450 g małych pieczarek
    • 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
    • odrobina sosu Worcester
    • 30 g płatków sera parmezan
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Podgrzać opiekacz. Pokroić bochenek ciabatty na 8 ukośnych kromek o grubości około 2,5 cm. Umieścić kromki na blasze i lekko posmarować oliwą. Piec chwilę, żeby stały się chrupiące i złociste.
    2. Rozpuścić masło na patelni. Kiedy zacznie skwierczeć, dodać czosnek i obsmażać go minutę. Wrzucić pieczarki i dusić na średnim ogniu 4-5 minut, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodać musztardę i wymieszać. Zmniejszyć nieco ogień i po dodaniu sosu Worcester doprawić do smaku. Dusić kolejną minutę, a potem zdjąć patelnię z ognia.
    4. Na każdym talerzu położyć 2 kromki ciabatty. Pieczarki układać na pieczywie wraz z sosem z patelni. Posypać z wierzchu płatkami parmezanu i udekorować natką pietruszki. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B2, kwas foliowy, niacyna, selen * ✓ A, B1, B6, wapń, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Ciabatty możemy zastą pić bagietką. * • Żeby przyrządzić bruschettę z pieczoną papryką, trzeba nagrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Pokroić na ćwiartki 2 czerwone i 2 żółte papryki, usunąć z nich nasiona. Położyć je w opiekaczu skórką do góry i opiekać około 10 minut, aż skórka sczernieje. Włożyć papryki do torebki foliowej i poczekać, aż ostygną. Zdjąć skórkę ostrym nożykiem i grubo posiekać. Zmieszać w miseczce paprykę z 10 dużymi świeżymi liśćmi bazylii. Skropić mieszankę 2 łyżkami octu balsamicznego i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dobrze wymieszać, a następnie rozłożyć na pieczywie.

    Zalety

    • Grzyby zawierają rozpuszczalne w wodzie witaminy B2, B6 i niacynę, niezbędne dla prawidłowych przemian innych składników odżywczych w organizmie. Znajduje się w nich miedź, ważny składnik wielu enzymów, ułatwiający również wchłanianie żelaza z pożywienia. * • Niewielka ilość parmezanu nie tylko poprawia smak potrawy, lecz także wzbogaca ją w wapń.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis