Terrine z łososia

Przepis na tę pyszną terrinę dostałam od mojej francuskiej przyjaciółki Anne. Szybko się ją przygotowuje, tylko trzeba zacząć dzień przed planowaną kolacją :-)

Pynjeck Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 1/2 l żelatyny ( z 6 listków)
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 kropelek sosu tabasco
  • posiekany świeży koperek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12godz.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień15min. 

  1. Rozpuścić 6 listków żelatyny w 1/2 l wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokroić łososia na kawałki i rozdrobnić mikserem. Dodać musztardę i chrzan, jeszcze raz zmiksować.
  3. Ubić śmietanę.
  4. Wymieszać delikatnie łopatką łososia z bitą śmietaną, dodać sos tabasco, koperek i przestudzoną żelatynę. Wymieszać delikatnie.
  5. Wyścielić folią spożywczą foremkę o wymiarach 30x10 cm. Przełożyć masę i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  6. Wyjąć terrinę z foremki, usunąć folię i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podawać z grzankami melba. Albo z sałatą z sosem winegret. Świetnie też smakuje z wasabi.

rada

Wędzony łosoś jest dość słony, nie trzeba solić terriny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie