Terrine z łososia

    Terrine z łososia

    1polubienie
    1dzień15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na tę pyszną terrinę dostałam od mojej francuskiej przyjaciółki Anne. Szybko się ją przygotowuje, tylko trzeba zacząć dzień przed planowaną kolacją :-)

    Pynjeck Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/2 l żelatyny ( z 6 listków)
    • 300 g wędzonego łososia
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1 łyżeczka chrzanu
    • 400 ml śmietany kremówki 36%
    • 8 kropelek sosu tabasco
    • posiekany świeży koperek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12godz.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień15min. 

    1. Rozpuścić 6 listków żelatyny w 1/2 l wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Pokroić łososia na kawałki i rozdrobnić mikserem. Dodać musztardę i chrzan, jeszcze raz zmiksować.
    3. Ubić śmietanę.
    4. Wymieszać delikatnie łopatką łososia z bitą śmietaną, dodać sos tabasco, koperek i przestudzoną żelatynę. Wymieszać delikatnie.
    5. Wyścielić folią spożywczą foremkę o wymiarach 30x10 cm. Przełożyć masę i wstawić do lodówki na 12 godzin.
    6. Wyjąć terrinę z foremki, usunąć folię i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podawać z grzankami melba. Albo z sałatą z sosem winegret. Świetnie też smakuje z wasabi.

    rada

    Wędzony łosoś jest dość słony, nie trzeba solić terriny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis