Bułgarski placek z cukinii

    Bułgarski placek z cukinii

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    W Bułgarii ten placek robi się z małych kabaczków (wielkości ogórków - ok. 15 cm długości). W Polsce trudno je kupić, kiedy są małe i najsmaczniejsze, dlatego robię go z cukinii. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem jogurtowo-czosnkowym.

    Pynjeck Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 5 małych kabaczków lub cukinii, startych na grubej tarce i starannie odciśniętych z wody
    • 250 g sera feta, pokruszonego
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 5 łyżek kaszki manny
    • 1 duży pęczek posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki lub mięta)
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • pieprz
    • masło do wysmarowania foremki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm.
    3. Piec około 40 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Pokroić na kwadraciki i podawać.

    Rada

    Nie trzeba obierać cukinii. Bardzo ważne jest, żeby ja dokładnie odcisnąć z płynu. Ponieważ feta jest dość słona nie dodawać soli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Bardzo dobra, delikatna zapiekanka. Użyłam jednego dużego kabaczka, a reszta jak w przepisie. Następnym razem dodam jakiegoś ostrego sera żółtego, parmezanu albo błękitnego sera, zobaczymy co wyjdzie - 22 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis