Azjatycka sałatka z bakłażanem

    Azjatycka sałatka z bakłażanem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto sałatka o klasycznym azjatyckim aromacie, świetna na lekką kolację. Można posypać świeżą kolendrą.

    Pynjeck Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 małe bakłażany (ok. 500 g)
    • 1 sałata rzymska, podzielona na listki
    • Dressing
    • 50 ml sosu sojowego
    • 50 ml oleju sezamowego
    • 15 ml sosu tabasco
    • 20 ml oleju arachidowego
    • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury do 200°C. Pokroić bakłażany w cienkie podłużne plasterki, obtoczyć dokładnie w oleju i ułożyć na dużej, lekko natłuszczonej blasze. Posolić i piec 20-25 minut, aż bakłażany się przyrumienią.
    2. Wymieszać w miseczce wszystkie składniki dressingu.
    3. Rozłożyć liście sałaty na półmisku, na nią nałożyć plasterki bakłażana, lekko je zrolować i polać dressingiem.

    rada

    Najlepiej wybierać małe bakłażany, które nie mają dużo nasion. Można je też upiec na patelni grillowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis