Kolorowy kuskus

    Kolorowy kuskus

    13polubień
    40min.


    Zrobione przez 291 osób

    Kuskus jest fantastyczny! Robi się go szybko, a smakuje wspaniale. Oto bardzo dobry przepis na kuskus, który świetnie pasuje do kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 175 g (1 szklanka) kuskusu
    • 1 szklanka wrzątku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek zgniecionego czosnku
    • 40 g (3/4 szklanki) czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 4 zielone cebulki, drobno posiekane
    • 150 g (1 szklanka) pomidorków koktajlowych
    • 40 g (1 szklanka) świeżych liści bazylii
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
    • parę kropel octu balsamicznego
    • 20 g (3/4 szklanki) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Wsypać kuskus do wrzącej wody i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i przykryć. Zostawić na 5 minut, a następnie delikatnie wymieszać kuskus widelcem.
    3. W międzyczasie rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulkę i paprykę, i przez chwilę podsmażać. Dodać pomidory, bazylię, ugotowany kuskus, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do półtoralitrowego żaroodpornego naczynia. Lekko skropić octem balsamicznym.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Zaraz po wyjęciu posypać parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis